Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και πάλι η Άγκυρα κατά της Αθήνας, ενώ η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», είπε αρχικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Διαβάστε ακόμη: Πόθεν έσχες πολιτικών: Βουλευτής με καταθέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και δήμαρχος με 15 ευρώ στη τράπεζα

Και μάλιστα συνέχισε σε ακόμη πιο προκλητικό τόνο: «Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος χαρακτηριστικά ο Οκτάι, σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν! Ουσιαστικά, ο Οκτάι δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από όσα κάνει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αδιαφορώντας στις νέες προειδοποιήσεις της ΕΕ.

«Συγκρίνει την Κύπρο με την Ουκρανία»

Οι αναφορές Οκτάι είχαν αιχμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα και την ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου σημείωσε ότι «η Ουκρανία βιώνει ότι και η Κύπρος το 1974». 

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον «ελληνικό τομέα» συνέκρινε αυτό το νησί, όπου βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία, και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. την τουρκική εισβολή)» ανέφερε ο Οκτάι.

Ο Οκτάι υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι οι «...τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι» και ζουν «ελεύθεροι με τη σημαία, τη γη και την εθνική τους βούληση».

Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ενοχλούνται από την «αταλάντευτη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή της και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», καθώς και το ότι η κατεχόμενη Κύπρος «ανοίγεται στον κόσμο» παρά το άδικο εμπάργκο, τους λεπτομερείς υπολογισμούς και την προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας που αναζητούν υποστήριξη από πόρτα σε πόρτα στη διεθνή κοινότητα.

Μητσοτάκης: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης

Από την άλλη πλευρά, ικανοποίηση για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Και ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε.

Αναφορικά με την ατζέντα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μία ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, που παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μίας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη».

Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε: «Θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών για ν' αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι πεπερασμένες. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικό εθνικό σχέδιο, πρόγραμμα fuel pass, power pass και αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και μαζί με την πολιτική μείωσης φόρων που έχει δρομολογηθεί, παρέχουμε πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, που ροκανίζει το εισόδημα».

Και προσέθεσε: «Επειδή όμως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, η γενεσιουργός αιτία οφείλεται στις ιδιαίτερα ψηλές τιμές φυσικού αερίου, που παρασύρουν και το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα επαναφέρω το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό και δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Νομίζω πια ότι όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, για ν' αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Σαρλ Μισέλ: Αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε. Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά Βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα».

Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση». «Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA