Μενού
  • Α-
  • Α+

Βουλή... δύο ταχυτήτων είναι η ελληνική από οικονομικής άποψης, καθώς μετά τις δηλώσεις πόθεν έσχες για το 2021 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, πλέον μπορούμε να προσδιορίσουμε τους Ελληνες πολιτικούς σε «φτωχούς» και «πλούσιους». Κάποιοι σφιχτοχέρηδες έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων, ακίνητα και επενδύσεις, τα λεγόμενα «βαριά» χαρτοφυλάκια δηλαδή και κάποιοι άλλοι ανήκουν στην κατηγορία «τα φέρνω δύσκολα βόλτα». Προέκυψαν βέβαια και τα... παράξενα με ιδιοκτήτες τρακτέρ. 

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση ενταξιακής διαδικασίας για Ουκρανία και Μολδαβία

Ετσι, πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης που όπως είναι λογικό βρίσκονται ψηλά στη λίστα, υπάρχει και η δεύτερη ταχύτητα. 

Ετσι, πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσιούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος που όπως είναι λογικό βρίσκονται ψηλά στη λίστα, υπάρχει και η δεύτερη ταχύτητα. 

Τα... φουσκωμένα πορτοφόλια

Αρκετοί βουλευτές, ευρωβουλευτές και Υπουργοί αποδεικνύεται ότι είναι «γερά πορτοφόλια», με το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό να διαθέτει ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, που μαζί με τη σύζυγο του έχει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε 15 τραπεζικούς λογαριασμούς! Σημειώνεται ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταθέσεις αυτές είναι εισοδήματα από προηγούμενα έτη. Στο πόθεν έσχες του κ. Βαγιωνά υπάρχουν 18 καταγραφές ακινήτων, ενώ τα συνολικά εισοδήματα του ιδίου είναι περίπου 96 χιλιάδες ευρώ και της συζύγου του ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Μαζί με τον σύζυγό της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έχει περίπου 1,4 εκατ. ευρώ σε ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με το σύζυγό της δηλώνει 236.634 συνολικό ετήσιο εισόδημα. Επίσης διαθέτουν μετοχές αξίας 596.856 ευρώ. Στην ιδιοκτησία τους βρίσκονται και 11 ακίνητα. Πάνω από 1,1 εκατομμύριο ευρώ εισοδήματα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος είναι κάτοχος χρεογράφων αξίας περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αγγίζουν το 1 εκατ. οι οικογενειακές καταθέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Στους εύπορους της Βουλής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου με περίπου 1 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος με περίπου 400.000 ευρώ.  

Υψηλές τραπεζικές καταθέσεις αλλά και μεγάλο αριθμό ακινήτων έχει για ακόμα μια χρονιά η δήλωση περιουσιακής κατάστασης της βουλευτή της ΝΔ στην Ανατολική Αττική Γεωργίας Μαρτίνου. Η ίδια έχει συνολικά εισοδήματα περίπου 430 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία της πηγής των εισοδημάτων αυτών προέρχεται από ακίνητα και ανέρχεται στο ποσό των 390 χιλιάδων ευρώ. Στο πόθεν έσχες της κυρίας Μαρτίνου υπάρχουν 114 καταγραφές ακινήτων. Δηλώνονται ακόμη καταθέσεις σε εφτά τραπεζικούς λογαριασμούς όπου τα συνολικά ποσά που καταγράφονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ανέρχονται σε περίπου 300 χιλιάδες ευρώ.

Δολάρια και βρετανικές λίρες

Εντυπωσιακή είναι η οικογενειακή περιουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε ότι αφορά την κατοχή διαφόρων ειδών χρεογράφων. Ειδικότερα ο κ. Γεραπετρίτης μαζί με τη σύζυγό του είναι κάτοχοι χρεογράφων συνολικής αξίας (αποτίμηση) περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ (αποκτημένα από προηγούμενη χρήση). Τα συνολικά εισοδήματα του κ. Γεραπετρίτη μαζί με της συζυγου του ξεπερνούν τα 70 χιλιάδες ευρώ. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Γεραπετρίτη υπάρχουν 32 καταγραφές τραπεζικών λογαριασμών σε ευρώ, δολάρια, γεν και βρετανικές λίρες. Μόνο οι καταθέσεις σε ευρώ ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. Σε δολάρια ΗΠΑ οι καταθέσεις ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες είναι οι καταθέσεις σε βρετανικές λίρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος συνολικά εισοδήματα περίπου 400 χιλιάδων ευρώ (χρήση 2019) για τη χρήση του 2020 δηλώνει περίπου 77 χιλιάδες ευρώ ενώ είναι χρεογράφων αξίας που ξεπερνούν τις 530 χιλιάδες ευρώ (κάποιες καταγράφονται σε αξία δολαρίων) μαζί με τη σύζυγό του και περίπου 300 χιλιάδες ευρώ και πάνω από 120 χιλιάδες δολάρια σε καταθέσεις.

Αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα

Μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα τα εισοδήματα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ανέρχονται σε 524.498,23 ευρώ, τα συνολικά του εισοδήματα του κ. Δένδια μαζί με τη σύζυγό του είναι περίπου 570 χιλιάδες ευρώ. Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο σε μετοχές και άλλα χρεόγραφα, ενώ στο πόθεν έσχες τους γίνονται επίσης 45 καταγραφές ακινήτων. Τα συνολικά εισοδήματα που δηλώθηκαν είναι περίπου 85.000 ευρώ.

Στους πλούσιους της Βουλής συγκαταλέγεται σταθερά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τη σύζυγό του δηλώνουν εισόδημα που ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Η οικογένεια Τσακαλώτου κατέχει αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές κλπ χρεόγραφα αξίας περίπου 360 χιλιάδων σε ευρώ και 140 περίπου χιλιάδων σε βρετανικές λίρες. Κάτοχος μετοχών αξίας περίπου 220 χιλιάδων ευρώ είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος έχει συνολικό εισόδημα λίγο πάνω από 80.000 ευρώ.

Οι... φτωχοί συγγενείς

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και τα «φτωχαδάκια». Η Αλέκα Παπαρήγα έχει μόλις 83 ευρώ στην τράπεζα, 701 ευρώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και 15 ευρώ ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Η Ραλλία Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ φέτος έχει εισόδημα που αγγίζει τα 35.000 ευρώ και δηλώνει καταθέσεις περίπου 15.000 ευρώ, ενώ πέρσι οι καταθέσεις της δεν ξεπερνούσαν τα 550 ευρώ και το εισόδημά της άγγιζε τις 20000 ευρώ. Είναι κάτοχος ενός ακινήτου. Η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει εισόδημα περίπου 33.0000, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται σε περίπου 2.000 ευρώ. Η βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη δηλώνει εισόδημα περίπου 39 χιλιάδες ευρώ και 4.000 περίπου ευρώ καταθέσεις, ενώ δεν είναι κάτοχος κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

Βουλευτής... αγρότης με τρακτέρ!

Από εκεί και πέρα, στα «παράξενα» των δηλώσεων και το τρακτέρ που δήλωσε ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, το οποίο αγόρασε το 1994.

Αυτοί που επενδύουν... 

Αρκετοί  οι βουλευτές που επέλεξαν να επενδύσουν σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, όπως ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, που από  κληρονομιά ή γονική  παροχή έχει μετοχές αξίας 1,2 εκατ. ευρώ. Σε περίπου 500.000 ευρώ και λίρες Αγγλίας ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο του  Ευκλείδη Τσακαλώτου

Πρώτος στο Real Estate o Παπαδημούλης   

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναδεικνύεται σε πρωταθλητή του real estate, καθως εμφανίζεται σε 36 ακίνητα. Μάλιστα προχώρησε σε τρεις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έχει δηλώσει ότι νοικιάζει σε ΜΚΟ για τη διαμονή προσφύγων.  Ο κ. Παπαδημούλης είναι επίσης από τους «πρωταθλητές» της αποταμίευσης και των επενδύσεων. Οι οικογενειακές του τραπεζικές καταθέσεις αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο του σε μετοχές και αμοιβαία τις 250.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εμφανίζεται να έχει 122 ακίνητα, ωστόσο διευκρινίζει πως αφορούν διαφορετικά δωμάτια σε ίδιο κτίριο γραφείων και γι' αυτό χάνει την πρώτη θέση στο βάθρο. 

Και οι... χρεωμένοι

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη με συνολικό οικογενειακό εισόδημα περίπου 63.000 ευρώ, καταθέσεις περίπου στις 10.000 ευρώ και 8 καταγραφές ακινήτων έχει δάνεια προς αποπληρωμή (μαζί με το σύζυγό της)  περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Δανειακές υποχρεώσεις περίπου 500.000 ευρώ έχει επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς.. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ όλες τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πάνω από 1000 υπόχρεων (πολιτικών, περιφερειαρχών, δημάρχων κλπ) για το 2021 (χρήση 2020)

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA