Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μήνυμα της Αθήνας και του ίδιου προσωπικά ότι ο δεσποτικός αναθεωρητισμός και η απόπειρα επαναχάραξης των συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα, εξ ου και δε θα βρουν απέναντί τους μόνο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας αλλά και το τείχος μηδενικής ανοχής των εταίρων και συμμάχων της, ισχυροποίησε εμπράκτως κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής  στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ίδιος κορύφωσε τη στρατηγική διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής κυβέρνησης απέδωσε καρπούς, προσθέτοντας στη «φαρέτρα» της και τη στήριξη των δικαίων της ένα ακόμα ξεκάθαρο αυστηρό μήνυμα των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά από εκείνα της Γαλλίας, της Κομισιόν, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Γερμανίας) οι οποίοι καλούν με απόλυτη σαφήνεια την Τουρκία και μάλιστα με ονομαστική αναφορά  να βαδίσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και να απέχει από ενέργειες που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που ικανοποίησε απόλυτα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ζητήσει την εν λόγω ρητή αναφορά στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ράπισμα στην Τουρκία το κείμενο συμπερασμάτων των 27 της Ε.Ε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων των 27 ηγετών στη σκιά της διαρκούς αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Άγκυρα και προειδοποιεί το καθεστώς Ερντογάν ότι η θετική ατζέντα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την τήρηση της δέσμευσής της για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», σημειώνεται.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εταίρους του

Νωρίτερα, το ζήτημα της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας  εναντίον της Ελλάδας είχε θέσει επί τάπητος κατά το δείπνο των ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας ήδη πείσει – δια απτών στοιχείων εμπρηστικής ρητορικής, υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά  και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου - τους ομολόγους του ότι ο τουρκικός επεκτατισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο λειτουργώντας ως νάρκη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποίησε στην επιχειρηματολογία του και το νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα, ο οποίος εν μέσω της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικαλέστηκα κατά το δοκούν τις Διεθνείς Συνθήκες για να θέσει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου  εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο δείπνο, ενώ ο ίδιος προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο είχε φροντίσει να καταδείξει ως αποκλειστικά υπαίτια της έντασης την Άγκυρα, απαντώντας εμμέσως και σε όσους επιλέγουν την τακτική των ίσων αποστάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα, επανέλαβε κατά πληροφορίες ότι παρά την ήρεμη αυτοπεποίθηση με την οποία η Αθήνα αντιμετωπίζει τον παραλογισμό του εξ ανατολών γείτονά της, είναι ανυποχώρητη απέναντι σε απειλές στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα,  θέλοντας αφενός να καταστήσει σαφές πως για οτιδήποτε συμβεί η Αθήνα δεν θα φέρει καμία ευθύνη, αφετέρου να καταδείξει την ανάγκη ενός ισχυρού ευρωπαϊκού αναχώματος.

Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν βαρύ για την Τουρκία, τόσο για το γεγονός ότι δημιουργεί νέες εστίες έντασης ενώ είναι ακόμα ανοιχτές οι πληγές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας του βέτο που θέτει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, αποφεύγουν να ανεβάσουν παραπάνω τους τόνους εναντίον της προκειμένου να μη δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα κι ενόσω οι διαβουλεύσεις για να μεταπειστεί η Άγκυρα συνεχίζονται. Ήταν σαφές πάντως ότι ουδείς ήθελε να αφήσει αναπάντητη την επιθετική στρατηγική Ερντογάν έναντι της Ελλάδας.

Στο τραπέζι της Συνόδου σήμερα το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθούν επί τάπητος οι  οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένου του ξέφρενου ράλι τιμών στην ενέργεια εν μέσω της εργαλειοποίησης του αερίου από τη Ρωσία και τον κίνδυνο πλήρους διακοπής της στρόφιγγας προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει ακόμη πιο εμφατικά και σε στενό συντονισμό με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την απεξάρτησή της από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με «όπλα» στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους υπόλοιπους 25 εταίρους του για το κατεπείγον της ανάγκης προώθησης τολμηρών παρεμβάσεων, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο επικείμενος δύσκολος χειμώνας. Θα επισημάνει, δε, και τον κίνδυνο ενίσχυσης των δυνάμεων του λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αποφάσεις πάντως δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ληφθούν.  Άλλωστε στο κείμενο συμπερασμάτων οι 27 της Ε.Ε. αναμένεται να αναφέρουν πως «Εν όψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 30-31 Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της με σκοπό τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές».

Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη Σύνοδο τον Ιούλιο με αιχμή την οικονομία

Στο μεταξύ, χθες από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, έγινε η πρόταση για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο με αιχμή τον πληθωρισμό και το ενεργειακό σοκ, που προκαλεί  ο πόλεμος  στην Ουκρανία. Λευκός καπνός για κάτι τέτοιο, πάντως, χθες δε βγήκε. Το τοπίο, για το αν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού ή όχι, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ξεκάθαρα θετικά τάχθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν. Μάλλον αρνητικός, πάντως όχι ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημειώνοντας ότι θα έχει νόημα μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα παραδοτέα, δηλαδή δυνατότητα λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων, ενώ η Αθήνα κατά πληροφορίες διατηρεί επιφυλακτική στάση δίνοντας βάση στην κατάλληλη προετοιμασίας μιας τέτοιας Συνόδου.

Η οικονομία στο επίκεντρο με τη συμμετοχή Λαγκάρντ - Ντόναχιου

Η ατζέντα της σημερινής δεύτερης ημέρας της Συνόδου είναι εστιασμένη στην οικονομία, με αιχμή την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ε.Ε, την ανηφορική πορεία του  πληθωρισμού και η εφιαλτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Το ενδιαφέρον αυξάνεται από τη συμμετοχή της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ  Ντόναχιου, που θα συζητήσουν με  τους ηγέτες τις τελευταίες εξελίξεις, τις  δυσοίωνες προβλέψεις  και τον τρόπο θωράκισης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καλεί την Τουρκία να ανοίξει ασφαλείς διόδους στη Μαύρη Θάλασσα και να ξεμπλοκάρει το λιμάνι της Οδησσού για την εξαγωγή των 75 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA