Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν το πρώτο «ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για τις αναφορές στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου . «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» προσέθεσε.

Μητσοτάκης: Στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της ένταση

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενώπιον των ομολόγων του αναφορά στις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη (23/6) από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία-Μολδαβία

Νωρίτερα, σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίζεται στιγμή, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν να δώσουν στην πολύπαθη Ουκρανία, που εδώ και μήνες αντιστέκεται έναντι των Ρώσων εισβολέων, τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για αυτή την προοπτική.Το αίτημα το είχε υποβάλει επίσημα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ίδιο καθεστώς δόθηκε και στη Μολδαβία.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Το ψήφισμα τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διεύρυνση, η οποία είναι «περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση» για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. Η προοπτική πλήρους προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επανενεργοποίηση» της διαδικασίας διεύρυνσης και την απεμπλοκή της όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA