Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι οι «27» αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την Ουκρανία, η οποία στέλνει μήνυμα στήριξης στον ουκρανικό λαό και πως η χώρα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Μετά τη συζήτηση που έγινε για την Ουκρανία χθες είχαμε την ευρωπαϊκή Σύνοδο με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων και υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επανέλαβε ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου που ζητούσαν από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την Ε.Ε. για μέτρα κατά της ενέργειας αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες με προγράμματα. 

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης»

Ερωτώμενος για την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις», σημείωσε.

Οσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δηλώσει κάτι παραπάνω: «Δεν έχω να πω τίποτα. Εχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη τη δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός. Πρέπει να συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα τώρα βοηθάει τη Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με τη ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Στα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA