Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς διαβάζει η Αθήνα το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν - Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος

Η αυλαία του θρίλερ που είχε προκαλέσει στο ΝΑΤΟ το μεγάλο ανατολίτικο παζάρι του Ταγίπ Ερντογάν με όχημα το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, έπεσε χθες στη Μαδρίτη με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης και την άρση του τουρκικού βέτο, ανακουφίζοντας τους Συμμάχους. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αργά το βράδυ την ικανοποίηση της Αθήνας για τη θετική εξέλιξη και το γεγονός ότι το τούρκικο παζάρι δεν διήρκησε πολύ, χαρακτηρίζοντας συμφέρουσα την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής πτυχής της Συμμαχίας» με την προσθήκη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Δε θίγονται τα συμφέροντα της Αθήνας με τη συμφωνία

Η ελληνική αποστολή πάντως εστιάζει στο περιεχόμενο της  τριμερούς συμφωνίας Τουρκίας - Φινλανδίας - Σουηδίας  σημειώνοντας ότι «δεν μας ακουμπά» καθώς «δεν προκύπτουν ζητήματα που να θίγουν συμφέροντα της χώρας μας ή που διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας». Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος εν μέσω πλήθους ερωτημάτων για το ποια επιπλέον ανταλλάγματα πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν για να υποχωρήσει στον εκβιασμό του προς το ΝΑΤΟ, ξεκαθάριζε σύμφωνα με το Reuters ότι τα αιτήματα της Άγκυρας για την αναβάθμιση και αγορά F-16 έμειναν εκτός συμφωνίας με τις ΗΠΑ παρά τον παρασκηνιακό ρόλο που διαδραμάτισε ο Αμερικανός Πρόεδρος για να μην τιναχθεί στον αέρα η Σύνοδος.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Γιατί ο Ερντογάν «έκανε πίσω» για Σουηδία και Φινλανδία - Το δεύτερο «γιοκ» σε Μητσοτάκη

Ο ρόλος του σημερινού τετ α τετ Ερντογάν - Μπάιντεν και φόντο τα F-16

Το ζήτημα των F-16 θα τεθεί κατά τον Ταγίπ Ερντογάν στο σημερινό τετ α τετ του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που κατάφερε να εξασφαλίσει χάρη στο «ναι» σε Φινλανδία - Σουηδία, που για την αμερικανική διοίκηση θεωρείται ως ισχυρή ώθηση στην ενότητα της Δύσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς τη συγκεκριμένη συνάντηση αφενός για να ξεπαγώσουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αφετέρου για να ενισχύσει το πολιτικό του γόητρο στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει εκλογών και οικονομικής ύφεσης, εμφανίζοντάς τη ως αποτέλεσμα του δήθεν «θριάμβου» του στη Μαδρίτη.

Αν μάλιστα λάβει ένα θετικό σήμα εν είδει «υποσχετικής» από τον Πρόεδρο Μπάιντεν τουλάχιστον για την αναβάθμιση των 80 υφιστάμενων μαχητικών της Τουρκίας, παρότι θα τελεί υπό την τελική έγκριση του Κογκρέσου (που ως γνωστόν είναι αρνητικά διακείμενο στην Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 και εντός του οποίου έχει μεγάλη επιρροή η Αθήνα), θα νιώσει πιο ενισχυμένος. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως από την έκβαση αυτού του ραντεβού πιθανόν να κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση του Ταγίπ Ερντογάν σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα. Αν και κατά πόσο δηλαδή θα δείξει σημάδια διάθεσης αποκλιμάκωσης της έντασης που χτύπησε κόκκινο μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ή θα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί ξεδιπλώνοντας στο ΝΑΤΟ το αναθεωρητικό του αφήγημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά πληροφορίες πάντως οι τελευταίες διπλωματικές πληροφορίες που έφτασαν προς επεξεργασία στην Αθήνα απομάκρυναν το δεύτερο σενάριο εκμετάλλευσης της Συνόδου ως σκηνικού για την έγερση των παράνομων, παράλογων, ανιστόρητων και παντελώς έωλων θεωριών του Τούρκου Προέδρου. Μετά, δε, τη συναίνεσή του για Φινλανδία - Σουηδία αρκετοί θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα φορέσει ενώπιον των Συμμάχων το μανδύα του «διαλλακτικού, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τη στάση του διπλωματικά στο ραντεβού με τον Τζό Μπάιντεν, αλλά και σε αυτό με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επίσης συναντά σήμερα. Φαντάζει λοιπόν ακόμα πιο δύσκολο να επιλέξει να τορπιλίσει ξανά το κλίμα κι ενώ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια πριν την άρση του αδιεξόδου.

Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν εφησυχάζει και παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα. Μέχρι στιγμής άλλωστε και μετά το νέο «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Τούρκος Πρόεδρος πριν αναχωρήσει για την ισπανική πρωτεύουσα, δεν είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του, καθώς οι εξελίξεις υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας για την άρση του τουρκικού βέτο δεν επέτρεψαν στον κ. Ερντογάν να παραστεί στο δείπνο του Βασιλιά Φελίπε προς τους ηγέτες στο Παλάτι.  Συνεπώς πέραν της ομαδικής φωτογραφίας σήμερα θα καθίσουν πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι μετά την κατ’ επιλογή Ερντογάν διακοπή του διαλόγου.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμιζαν ότι ο Πρωθυπουργός στοχεύει στην παραγωγική συμβολή της Ελλάδας στην κρίσιμη ατζέντα της Συνόδου μετά τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έβαλε τέλος σε μακρά περίοδο ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο. Διαμήνυαν όμως την αποφασιστικότητά του να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη. Μέσα στο χαρτοφύλακά του φέρει ένα χωριστό ντοσιέ με στοιχεία που αποδομούν - όπως τονίζεται - έναν προς έναν οποιονδήποτε τουρκικό ισχυρισμό κατά της Ελλάδας, προδιαθέτοντας εφόσον χρειαστεί για ένα σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στα ακλόνητα νομικά και ιστορικά επιχειρήματα και τα επιθετικά πυροτεχνήματα  που δεν μπορούν να σταθούν απέναντι σε καμία Διεθνή Συνθήκη. Ενήμεροι εξάλλου είναι ήδη και όλοι οι μεγαλύτεροι «παίχτες» της Συμμαχίας, ενώ η Ελλάδα επαναλαμβάνει πως: «Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της».

Τα σημερινά τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πέραν των συζητήσεων που είχε χθες σε εξαιρετικό κλίμα ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του δείπνου με ξένους ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν - που χαρακτήρισε κατά πληροφορίες εξαιρετική την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον - ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον ομόλογό του από τον Καναδά, Τζάστιν Τριντό όπου πιθανότατα θα «κλειδώσει» και επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη .

Το σημερινό πρόγραμμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Στις 11:00 θα λάβει χώρα η τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στις 11.30 θα ξεκινήσει η Σύνοδος με παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στις 16:00 η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις 20:00 είναι προγραμματισμένο το  άτυπο δείπνο ηγετών κρατών - μελών ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA