Μενού
  • Α-
  • Α+

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε το Σάββατο ότι δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παρόλα, αυτά, μέσα σε τρεις ημέρες, φαίνεται πως η Αγκυρα άλλαξε... γρήγορα γνώση και τελικά άρθηκε το βέτο που έθετε για την ένταξή των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ευρωατλαντική συμμαχία. Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον αποκλεισμό ενδεχόμενου τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφώνησε η Τουρκία για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε τελικώς να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Νιινίστο είπε ότι αυτό επετεύχθη αφού προηγουμένως οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο με το οποίο «επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους η μία για την ασφάλεια της άλλης ενάντια σε απειλές». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα στη Μαδρίτη ανάμεσα στις τρεις χώρες «καλύπτει» την ανησυχίες που είχε η Τουρκία αναφορικά τόσο με τις πωλήσεις-εξαγωγές όπλων όσο και με τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για:

  • πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
  • επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
  • μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
  • αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
  • τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
  • δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
  • συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
  • απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
  • αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
  • υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).
  • δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων. 

Σημειώνεται, ότι η Τουρκία είχε μπλοκάρει την διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη των YPG και PKK και ότι επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του μελλοντικού συμμάχου τους.

Ο διακαής πόθος Ερντογάν για τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως επέμεινε και χθες στην οδό της προκλητικότητας, υποστηρίζοντας η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προαναγγέλλοντας συνέχιση «χωρίς διακοπή» της δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο των 4 γεωτρύπανων και των 2 σεισμογραφικών. Στη Μαδρίτη πάντως ο ίδιος καραδοκεί για το τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, που αποτελεί διακαή πόθο του, προκειμένου να πείσει το εσωτερικό μέτωπο στη χώρα του ότι δήθεν κατάφερε να ξεκινήσει συνομιλίες μαζί του και μάλιστα όπως θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με τους δικούς του όρους. 

Νωρίτερα σήμερα, Ερντογάν και Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν απόψε ή αύριο, ενώ απέκλεισε το το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιτιθέμενος κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού. 

«Είναι αδύνατον να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Έχει τελειώσει. Πρέπει να συμμαζευτούν» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Μαδρίτη και στην οποία η απειλή του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ρίχνει «βαριά» σκιά. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενδιαφέροντα τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ τις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθούν οι επαφές του και με άλλους ηγέτες, χωρίς ουδείς να μπορεί να αποκλείσει μία συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν μετά το θερμό κλίμα που καταγράφηκε στην Ουάσινγκτον.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA