Μενού
  • Α-
  • Α+

Τροπολογία για να μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Οπως είπε, η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (12/7) στη «σκιά» των καταγγελιών για ανατιμήσεις που ήρθαν μετά τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Μάλιστα, προανήγγειλε πως όποια επιχείρηση παραβιάσει το πλαφόν θα μένει εκτός επιδοτήσεων. 

Διαβάστε ακόμηFuel Pass, Power Pass, Αλλάζω Συσκευή και επίδομα παιδιού: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι αιτήσεις

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα κατατεθεί η τροπολογία για πλαφόν, διότι παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο». «Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Η επιχείρηση που δεν τηρεί το πλαφόν εκτός «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, έχουμε έναν πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ο. για δύο λόγους.

Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, διευκρίνισε ότι «ο ένας λόγος είναι καθαρά στατιστικός, καθώς εμείς το α’ εξάμηνο του 2021 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ένα από αυτά που παράγει είναι και ο πληθωρισμός». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εκτίμηση της Κομισιόν και των υπηρεσιών στην χώρα μας είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτή η ψαλίδα θα κλείσει.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA