Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται πως για όσο διαρκεί το πρόγραμμα επιδότησης το μικτό κέρδος από την πώληση των συσκευών όπως κλιματιστικά και ψυγεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το κέρδος από την πώληση των προϊόντων πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. 

Διαβάστε ακόμη: Power Pass - Οικονόμου: Η πληρωμή για το ρεύμα στους δικαιούχους θα γίνει τις επόμενες μέρες

Η τροπολογία προβλέπει κλιμακούμενες κυρώσεις για τους παραβάτες που ξεκινούν από απλές συστάσεις και μπορούν να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ. Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η διάταξη που επιτρέπει στις αρμόδιες κρατικές αρχές τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως «η επιδότηση της αγοράς προϊόντων από το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση αύξησης των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της αύξησης της ζήτησης, καθώς και της προσπάθειας ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης αυτής μέσω τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς. Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο για τους καταναλωτές και κατά συνέπεια την απομείωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος επιδότησης».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιδιώκεται η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA