Μενού
  • Α-
  • Α+

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η τροπολογία που βάζει ουσιαστικά τέλος στα όνειρα της Τουρκίας για την απόκτηση F-16. Με επικεφαλής τους αντιπροσώπους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκις, η τροπολογία θα θέσει όρους για την πώληση ή τη μεταφορά των F-16 ή των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Μάριο Ντράγκι: Τα δύο πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι

Μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς συνυπογράφουν το διακομματικό μέτρο μια σειρά από εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους από το Δημοκρατικό κόμμα, πιέζοντας έτσι τον Τζο Μπάιντεν να αποδείξει πως η Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 24ωρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απαρίθμησε τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

 «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal. Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
  • Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA