Μενού
  • Α-
  • Α+

Να μην καταλήξει η πολιτική αντιπαράθεση σε ένα «μακελειό χυδαιότητας» κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». «Εχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Δριμεία κριτική Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της υπόθεσης Λιγνάδη και του Power Pass

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε «να επαναξιολογήσει τη στάση της και να μετατρέψει το "παρών" σε "ναι", το οποίο θα εκπέμψει ένα μήνυμα ότι σε ένα ζήτημα που δεν χωρούν διακρίσεις και τα επιστημονικά δεδομένα είναι αναμφισβήτητα, μπορούμε σε αυτά τα ελάχιστα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα επιτέλους πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας με την κυβέρνηση». Και συνέχισε σημειώνοντας πως: «Εχετε την ευκαιρία σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε αυτό το κλίμα της τοξικότητας το οποίο δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Λίγες μέρες πριν γιορτάσουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές. Εχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα. Εχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία, όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά. Ας διαφυλάξουμε λοιπόν την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η Δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».

«Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υγείας και στην κοινοβουλευτική ομάδας μας ειδικά στις γυναίκες βουλευτές που στήριξαν το νομοσχέδιο  αυτό, εισηγήθηκαν πολλές πρόνοιές του, ώστε να μπορούμε σήμερα να το μετατρέψουμε σε νόμο του κράτους. Θα ευχόμουν να τύχαινε ακόμα ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για άλλη μια φορά να κρυφτεί πίσω από το παρών. Χάνουμε για ένα νομοσχέδιο με ένα σαφές κοινωνικό αποτύπωμα να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας σε αυτή την ολοένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου λόγου. Ο καθένας όμως κρίνεται για τις επιλογές του.

Και συνέχισε: «Ήθελα να μιλήσω για το σημερινό νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που αφορούν ειδικές κατηγορίες πολιτών. Ολα μας αφορούν όλους. Κι είμαι εδώ γιατί αντιμετωπίζω τη Δημοκρατία ως μία διαρκή άσκηση ευαισθησίας της πλειοψηφίας προς την εκάστοτε μειοψηφία. Ένα ζήτημα λοιπόν της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ πως αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα εθνικά ζητήματα όπως αντιμετώπιση του δημογραφικού και ατομικές ελευθερίες.

Και το δικαίωμα χιλιάδων νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν κι αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους που κατέφευγαν έως τώρα. Κεντρική ρύθμιση η αύξηση κατά 4 έτη στην ηλικία που μπορεί μία γυναίκα να προχωρήσει ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα 54 έτη μας τα εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Κλείνει ο δρόμος για το εξωτερικό και δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννετικού υλικού και για προσωπικούς λόγους. Το δικαίωμα της γυναίκας δηλαδή να καταψύχει τα ωάριά της ώστε να αποφασίζει πότε θα τα χρησιμοποιήσει. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν μόνο αν συνέτρεχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Και αίρεται η αναχρονιστική έως και προσβλητική προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή συντρόφου της για να μπορεί να χρησιμοποιήσει η ίδια τα ωάριά της. Θα μπορεί να το κάνει ακόμα κι αν έχει πάρει διαζύγιο. Αποδεσμεύεται από το δεσποτικό χαρακτηριστικό του πρώην συζύγου ή εν διαστάσει. Τρίτη τομή η κατάργηση της 20ετίας. 

Τέλος μία ακόμα μεταρρύθμιση αυξάνει τις επιλογές του δότη ή της δότριας. Να αποφασίζουν αν θα γίνεται γνωστή η ταυτότητά του/της. Θα επιτρέπει στο παιδί να αποκτήσει γνώση των στοιχείων του δότη όταν ενηλικιωθεί χωρίς να επηρεάζει άλλα θέματα πατρότητας ή γονεϊκών δικαιωμάτων».

«Καταργείται μια αντιεπιστημονική και παράλογη διάκριση»

Συνεχίζοντας, δε ανέφερε: «Δύο ακόμα σημαντικές αλλαγές πλαισιώνουν τις 4. Οι πρώτες αφορούν τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου – οι δεύτερες καταργούν διακρίσεις κι αντιμετωπίζουν προβλήματα που δημιουργεί η ζωή. Και επισημαίνουν οι επιστήμονες γιατί κάθε αδικία πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία. Δημιουργείται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης ειδικά για τους HIV συμπολίτες μας. Καταργείται μια αντιεπιστημονική και παράλογη διάκριση. Γιατί ενώ μπορούν να τεκνοποιούν δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε αυτές τις μονάδες η γραφειοκρατία και η αδράνειά μας είχε χαράξει μία άδικη διαχωριστική γραμμή. Την καταργούμε 

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προβλέψεις για τα δικαιώματα των intersex ατόμων. Παιδιών που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου τους. Σήμερα από άγνοια ή φόβο γονέων τα παιδιά αυτά οδηγούνταν στο χειρουργείο ή έκαναν ορμονοθεραπείες. Με ολέθριες συνέπειες και για τη σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Το πρόβλημα είναι πιο διευρυμένο από όσο νομίζαμε, οι ειδικοί λένε ότι ένας στους 100 ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου

Αυτές οι επεμβάσεις έχουν ήδη χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ που αναγνωρίζουν το δικαίωμα στον σωματικό αυτοκαθορισμό, απαγορεύοντας τις μη απαγορευμένες εγχειρήσεις σε intersex παιδιά. Επεμβάσεις σε χαρακτηριστικά φύλου θα γίνονται πλέον μετά τα 15 έτη και μόνο αν συμφωνούν και τα ίδια, ενώ για ορμονοθεραπεία θα γνωμοδοτεί διεπιστημονική επιτροπή και θα προηγείται δικαστική απόφαση.

Ακουσα με προσοχή και συγκίνηση όσα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι ιντερσέξ ατόμων στην Επιτροπή της Βουλής. Λυπήθηκα ειλικρινά για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλειπαν οι γνώσεις και η τόλμη και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε πια κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Με μια ματιά όχι μόνο ειλικρινή αλλά κυρίως συμπεριληπτική γιατί η φροντίδα για τους λίγους αναβαθμίζει τελικά τους πολλούς. Και μόνο ένα σύνολο που μπορεί να αξιοποιεί παραγωγικά όλους τους πολίτες μπορεί να γίνει ένα παραγωγικό άθροισμα δίχως προκαταλήψεις και μακριά από ακρότητες που βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή στην κοινωνική πορεία που πρέπει να χαράξουμε. 

Αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται απλά για διευθετήσεις που διορθώνουν κενά του παρελθόντος. Πρόκειται για δυναμικές τομές στην καθημερινότητα. Είναι αλλαγές με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα. Σήμερα προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα ισότητας και ισονομίας που θέλουμε να έχουν όλοι. Αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα νομοσχέδια, οφείλει να είναι διαρκής προσανατολισμός του κράτους.

Μιλήσαμε πχ για το δικαίωμα της γυναίκας να έχει το δικό της λόγο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Προστίθεται στην ενίσχυση με 2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται πια στην πατρίδα μας. Τις διευρυμένες άδειες μητρότητας και πατρότητας. Τις νταντάδες της γειτονιάς και τις δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω των 50 έχουν ήδη σταλεί τα πρώτα 100.000 sms και έχουν διεξαχθεί ήδη οι πρώτες 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές (χειροκρότημα)

Για τους λόγους αυτούς στο συγκεκριμένο ν/σ δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση αλλά και η ριζοσπαστική τελικά θεώρησης κάθε πολιτικής δύναμης. Σε αυτά τα μικρά που για κάποιους είναι πολύ μεγάλα και όλα μαζί συνθέτουν τα μεγάλα. Και στα ειδικά που γίνονται γενικά. Και κάτι που αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο, μια πρωτοβουλία που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να απευθύνεται σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αλλα στην ουσία ζυγίζεται η ευαισθησία όλων μας. Έχουμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε όλοι στις νέες ρυθμίσεις αυτές που θέτουν τη χώρα στην τροχιά ενίοτε και στην πρωτοπορία των αναπτυγμένων κρατών. Αίροντας παλιές διακρίσεις και δίνοντας καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα του καιρού μας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA