Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πολυεπίπεδη ενεργητική εξωτερική πολιτική, που καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνιστή των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, αναδεικνύει το ρόλο της ως  αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου και ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο τις κόκκινες γραμμές έναντι της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επενδύει  η Αθήνα, την ώρα που η Τουρκία εμμένει στον αναθεωρητισμό ανοίγοντας εκ νέου - δια στόματος Τσαβούσογλου-  όλη τη βεντάλια των ανιστόρητων και έωλων διεκδικήσεών της.

Διαβάστε ακόμη: Οι μεγάλες ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία και πώς η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την αλαζονεία Ερντογάν

Γιατί ασχέτως αν οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν απίθανη μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, η εικόνα της «κολλημένης κασέτας» της Άγκυρας εκτιμάται ότι στοχεύει στην εκ προοιμίου νομιμοποίηση μίας κίνησης σε βάρος της χώρας μας. Πέραν των επιχειρησιακών σχεδίων που είναι έτοιμα για παν ενδεχόμενο, η συνέχιση της διεθνοποίησης του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σημαίνει πως σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης κανείς σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ δεν θα έχει περιθώρια να αρνηθεί τις ευθύνες του ή να επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Back to back συναντήσεις Δένδια με Μπέρμποκ και Κολονά αύριο

Εν μέσω του σκηνικού έντασης που στήνει η τουρκική κυβέρνηση τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και αιωρούμενες απειλές για έρευνες του 4ου γεωτρύπανου, ο Νίκος Δένδιας ξεκινά από σήμερα ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών  στο «μενού» των οποίων θα περιλαμβάνεται η τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα. Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, με κύρια ατζέντα το Κυπριακό (ενόψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP) και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βλέμματα βεβαίως στρέφονται στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών την Παρασκευή, αρχικά στην Αθήνα με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, που επισκέπτεται πρώτη φορά τη χώρα μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αυτό το τετ α τετ παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν η κ. Μπέρμποκ επισκεφτεί την Άγκυρα και στον απόηχο των τελευταίων προκλήσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων επιτέθηκε στην Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και έκανε λόγο για νέα επιστολή προς τον ΟΗΕ με αντικείμενο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Δένδιας λοιπόν θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει από πριν, αναλυτικά και με απτές αποδείξεις την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού, τις διαρκείς προκλήσεις  και το νομικά αβάσιμο - ανιστόρητο και παράλογο των διεκδικήσεων της Άγκυρας έναντι της χώρας μας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας εφόσον η γείτονα προχωρήσει σε κλιμάκωση. Άλλωστε η κ. Μπέρμποκ άσκησε πρόσφατα σφοδρή κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν για τη φωτογράφησή του με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν στην Τεχεράνη, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με καρφιά ότι οι εταίροι πρέπει να αποδεικνύουν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στην πράξη. Φυσικά σε αυτό το τετ α τετ θα βρεθεί στο επίκεντρο και η ενεργειακή κρίση και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στο Παρίσι για την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, μετά τις γαλλικές εκλογές, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επί τάπητος εξάλλου θα τεθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η ατζέντα θα περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το βέβαιο είναι πως από Αθήνα και Παρίσι θα εκπεμφθούν την ίδια ημέρα ηχηρά και καθαρά μηνύματα υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και της επίλυσης των διαφορών στη βάση του καλόπιστου διαλόγου, ενώ θα αναδειχτούν οι ισχυρές συμμαχίες που έχει διαμορφώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA