Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα, ο Ερντογάν ρίχνει στα νερά της Μεσογείου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίντ Χαν», το οποίο έχει προγραμματιστεί να χαράξει ρότα στις 9 Αυγούστου. Τα επικρατέστερα σενάρια για το πού θα κάνει έρευνες, είναι τα εξής δύο. Το ένα αφορά σε έρευνες σε οικόπεδο βορείως των κατεχομένων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, για το οποίο έχει παρανόμως παραχωρηθεί άδεια για έρευνες και το δεύτερο να επιχειρήσει εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ ο Νίκος Δένδιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους άσπονδες γείτονες: «Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα η διεθνοποίηση του θέματος, έχει εκνευρίσει τον Ερντογάν που βλέπει τη Γερμανία και τη Γαλλία να στέκονται στο πλευρό της χώρας μας και της κατηγορεί ότι έχουν γίνει... υποχείρια της Ελλάδας, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες... «Δυστυχώς και η Γερμανία και η Γαλλία γίνονται τα όργανα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις, ενώ κλείνουν τα μάτια τους στα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν από τους λίγους ηγέτες που το τελευταίο διάστημα τον στηρίζουν ανοιχτά.

Τα τουρκικά Μέσα από την πλευρά τους, συνδέουν άμεσα τον απόπλου του γεωτρύπανου από την Μερσίνα, με τη Γαλάζια Πατρίδα και τα επεκτατικά σχέδια του Τούρκου προέδρου. «Ετοιμο για υπηρεσία το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν, που θα συμμετέχει στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο ULKE TV».

Ανθελληνικό κρεσέντο κι απειλές από τον Τσελίκ

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας την αποστολή του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ομιλία του το Σάββατο ο Τσελίκ ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Haberler.com ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας της Γαλάζιας Πατρίδας και της εναέριας πατρίδας».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν παραχωρεί σε κανένα «ούτε ένα βότσαλο, ούτε μία σταγόνα νερό και ούτε μία σπιθαμή από τον εναέριο χώρο μας». Προανήγγειλε ότι σύντομα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα ξεπροβοδίσει το πλοίο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν. Αυτά είναι βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για να προστατευτούν τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκικής δημοκρατίας "Βόρειας Κύπρου"».

Κατηγόρησε δε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» μόλις η Τουρκία άρχισε τις έρευνες και χαρακτήρισε τη χώρα μας «κακομαθημένο παιδί της Δύσης» κι έστειλε μήνυμα «κανείς να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε θέματα προστασίας της πατρίδας και στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση. Η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την ενότητα και την αδιάσπαστη ακεραιότητα της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA