Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ραντεβού» στις 22 Αυγούστου δίνουν τα κόμματα και προετοιμάζονται για τη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή για το «καυτό θέμα» που προέκυψε με τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Στις 22 Αυγούστου θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να οριστούν ημερομηνίες για την προ ημερησίας συζήτηση και την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Άρα αυτό που μένει ακόμα να οριστικοποιηθεί είναι η ημέρα που θα δοθεί η μεγάλη μάχη.

Στο μεταξύ, ωστόσο, το πολιτικό «θερμόμετρο» έχει «κολλήσει» στα... 40αρια! Από τη μια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που επιτίθενται σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου που επιμένει ότι ήδη έχει δρομολογήσει τη θεσμική αντιμετώπιση του θέματος και πως η ανταλλαγή ανακοινώσεων το μόνο που προσφέρει είναι «στείρα αντιπαράθεση για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και μικροκομματική εκμετάλλευση».

Διαβάστε ακόμη: Πώς η δήλωση Γεωργιάδη για Πούτιν και Ερντογάν άναψε «φωτιές» με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιπαρατάσσει στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θεσπίζεται πιο αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία και τη λογοδοσία της ΕΥΠ. Αυτό θα είναι το βασικό «όπλο» με το οποίο θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Βουλή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να συσταθεί Εξεταστική με δίκη της πρωτοβουλία και χρονικό πεδίο έρευνας για τα πεπραγμένα της ΕΥΠ και την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως σε πρώτη φάση θέλουν να εστιάσουν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και από εκεί και πέρα θα εξετάσουν τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την εξεταστική καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση «κοιτάνε» και προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ και μια πιθανή «χρυσή τομή» που θα βρεθεί, ώστε, να έχουν κοινή πρόταση.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο Μαξίμου χρεώνουν από τη μία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρασκηνιακό φλερτ με την αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη στον Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια δημιουργίας αντικυβερνητικού μετώπου με «όχημα» την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον εγκλωβισμό του δημόσιου διαλόγου σε ένα και μόνο θέμα.

Κόντρα Τσίπρα – Οικονόμου

Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως δεν θα μείνει καμία σκία στην υπόθεση και παραπέμπει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά τις 22 Αυγούστου.

«Οι θεσμοί της ελληνικής Πολιτείας είναι πολύ ισχυροί και ανθεκτικοί, όπως έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από το 1974 και μετά, ιδιαίτερα το 2015. Η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί, με το δέοντα θεσμικό τρόπο, και το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση στη Βουλή», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ύβρεις αλλά και ατυχείς λέξεις, συνδεδεμένες με περίεργες εποχές».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Νωρίτερα, σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Απέναντι στο Κράτος – οικογενειακό λάφυρο, απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ αλλά και Δικαιοσύνη, λειτουργία των ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η θέση του ΚΚΕ

«Η σκιαμαχία κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις έστησαν με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, που κατατάσσει τον καθένα εν δυνάμει στόχο των παρακολουθήσεων», σημείωσε μιλώντας στο Real o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA