Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη στους New York Times, ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις των πολιτικών προσώπων, αλλά και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να κρύβονται ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ολα ξεκίνησαν από την τοποθέτηση Γεωργιάδη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αναφέροντας πως Ρωσία ή Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν συμφέρον: «Αν ήμουν ο Πούτιν, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν έπεφταν κυβερνήσεις που είναι τόσο αντίθετες στη Ρωσία», υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης στην αμερικανική εφημερίδα σχετικά με τις υποκλοπές.

Διαβάστε ακόμη: ΕΥΠ: Πολιτική σύγκρουση δίχως τέλος για τις παρακολουθήσεις

Αν και υποστήριξε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το «χακάρισμα», πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν: «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία, επίσης, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Ο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «...ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό, αλλά δεν ήξερε».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή Μητσοτάκη

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας των New York Times για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και τη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ Σε ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Διαφάνειας ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις σχετικά με τη σημαντική αυτή υπόθεση. Παράλληλα, στηλιτεύει τον τρόπο με τον οποίον υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάνουν αναφορές περί πιθανής εμπλοκής χωρών από το εξωτερικό στο εγχώριο σκάνδαλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς. Σήμερα είναι η σειρά των New York Times που αναφέρονται στις «σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας» και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών. Η Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές.

Η απάντηση της κυβέρνησης παραμένει η επίκληση του “εξωτερικού εχθρού” όπως διαφάνηκε και χτες με τις απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου. Ο κ. Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε με τις διαρροές περί Ουκρανικών και Αρμενικών υπηρεσιών και τη δήθεν εμπλοκή Ανδρουλάκη σε σκοτεινούς φιλοκινεζικούς κύκλους. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Αναμένουμε κατ’ ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της. Καμία ανοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης. Καμία ανοχή στην προσπάθεια κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού» που εξυπηρετεί «σκοτεινές δυνάμεις». Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά ευθεία επίθεση στην ελληνική Δημοκρατία και η διαλεύκανσή του είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Δημήτρης Μάντζος: «Θρίλερ κατασκόπων με αόρατους εχθρούς»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στους New York Times ότι μπορεί πίσω από τις παρακολουθήσεις να βρίσκονται η Ρωσία ή η Τουρκία. 

«Για να καλύψει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες, η Κυβέρνηση της ΝΔ, σκόπιμα και μεθοδικά, συντηρεί, ημέρες τώρα, ένα θρίλερ κατασκόπων με «αόρατους εχθρούς». Πρώτα ήταν η αναφορά σε Ουκρανία και Αρμενία, που διαψεύστηκε από τις πρεσβείες τους, διασύροντας τη χώρα μας διεθνώς, καθώς και οι αόριστες υπόνοιες για την Κίνα. Τώρα, στον κατάλογο των αστήρικτων ισχυρισμών, προστίθενται η Ρωσία και η Τουρκία. Σε μια κορυφαία διεθνή εφημερίδα από έναν κορυφαίο Υπουργό της Κυβέρνησης», τονίζει ο Δημήτρης Μάντζος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Και καταλήγει: «Είναι πλέον σαφές ότι η ΝΔ «κλείνει το μάτι» στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια. Αυτή της, όμως, η επιλογή αυτοσυντήρησης δεν προσβάλλει απλώς τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά θίγει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Γεωργιάδης: «Υποκρίνεστε ότι δεν καταλάβατε»

Πάντως, λίγο αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε την προσωπική του απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με μια ανάρτησή του στο twitter: «Ο Σύριζα υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τί είπα στους New York Times «δυνάμεις εκτός της Χώρας μας, όπως η Ρωσία του Πούτιν ή η Τουρκία του Ερντογάν θα έτριβαν τα χέρια τους από χαρά αν η Ελλάδα είχε πολιτική αστάθεια». Αμφιβάλλει κανείς για αυτό στα σοβαρά;», διερωτάται ο υπουργός Ανάπτυξης. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA