Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού/ μεταναστευτικού καταλογίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει πιθανόν να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα και επισημαίνει ότι απέναντι στις προκλήσεις κατά των εθνικών συμφερόντων μας πρέπει να επιδεικνύουμε σύνεση και υπευθυνότητα. 

Διαβάστε ακόμηΤουρκία – Ισραήλ: Πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγο μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καλώντας μεταξύ άλλων και το ΥΠΕΞ να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο που εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες, φέρνοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νησίδα είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα» ανάφερει η ανακοίνωση και προσθέτει. «Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης». 

Καταγγελία και από τον Νότη Μηταράκη για την Τουρκία

Νωρίτερα, ο Νότης Μηταράκης έφερε ως παράδειγμα τις καταθέσεις των 38 διασωθέντων από τον Έβρο, στις οποίες οι ίδιοι περιγράφουν ότι οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά πιθανά σημεία εισόδου «για να βρουν μια τρύπα για να περάσουν». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε, επίσης, ότι οι 38 διασωθέντες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια στις 14 Αυγούστου «και 24 ώρες μετά επικοινώνησαν με το 112 μέσω ξένων δημοσιογράφων».

Καταγγέλλοντας τις πρακτικές της Τουρκίας, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «στο ενδιάμεσο (σ.σ. των μετακινήσεων) έδιναν στους μετανάστες τροφή και νερό, τους έδιναν τη δυνατότητα να φορτίσουν τα κινητά τους και τους επέστρεφαν με τη βία στην Ελλάδα». Απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, ο Νότης Μηταράκης διευκρίνισε πως «όταν βγήκε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στις 14 Αυγούστου μετά και από κατόπτευση νησίδας εκτός ελληνικών συνόρων, κατά δήλωση των μεταναστών είχαν φύγει από τη νησίδα αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη από όσα συνέβησαν στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα προκύπτουν «δύο κύρια συμπεράσματα:

  • Όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, διασώθηκαν, τους παρείχαμε όλη τη βοήθεια που έπρεπε.
  • Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί, γιατί η Τουρκία τους απείλησε και τους έδιωξε. Και αυτή είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας»

Ο Νότης Μηταράκης συμπλήρωσε ότι την Τρίτη, 16 Αυγούστου, επικοινώνησε, μεταξύ άλλων, με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. και με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προαναγγέλλοντας ότι «η Ελλάδα θα αναδείξει πολύ έντονα το θέμα και θα ζητήσει αυστηρή εφαρμογή της Κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας». «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου για κυκλώματα λαθροδιακινητών ούτε θα γίνουμε χώρος για να μένουν οι μετανάστες από την Τουρκία χωρίς κανόνες», διεμήνυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA