Μενού
  • Α-
  • Α+

«Συναγερμός» από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη με αφορμή την κακοκαιρία στη χώρα καθώς όπως είπε έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, τα φαινόμενα θα ενταθούν ενώ παρότι θα είναι σύντομα, αναμένονται ιδιαίτερα έντονα. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απέστειλε επιστολή στους Δήμους και τις Περiφέρειες ώστε να λάβουν μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Ξεκινάει δύσκολο 48ωρο με επικίνδυνα μπουρίνια και καταιγίδες – Που θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αξιολογήθηκε η πορεία της κακοκαιρίας με τον κ. Στυλιανίδη να δηλώνει αμέσως μετά: «από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα ενταθεί. Οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα.  

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ήδη από χθες, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών εξαιτίας της κακοκαιρίας και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση.

Απευθύνουμε, επίσης, ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις)  πεζή ή με όχημα. Ποτέ, για κανέναν λόγο!

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης από κατασκηνωτές, ενώ επίσης απευθύνουμε έκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες που φιλοξενούν, ώστε να είναι ενήμεροι για την κακοκαιρία. Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα πολύ έντονα και θα πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, σε διαρκή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι ευνόητο ότι όπου και εφόσον χρειαστεί, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων. Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις περιοχές εκδήλωσης της κακοκαιρίας. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση».

Επιστολή Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες

Εξάλλου στην επιστολή που απέστειλε ο Στέλιος Πέτσας σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για επιδείνωση του καιρού τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, από σήμερα έως και την Παρασκευή, είναι αναγκαία η συμβολή σας στον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη αλλά και η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία προβλέπεται

ότι θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλείσθε να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να μεριμνήσετε αμέσως, ιδίως για τον καθαρισμό των φρεατίων των ομβρίων υδάτων από φερτά υλικά, καθώς και για την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων στις γειτονιές.

Μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση των έκτατων καιρικών φαινομένων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA