Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέτρα για να ενισχυθούν η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, εξετάζει η κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Στο «τραπέζι» για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι δύο σενάρια: Το ένα θέλει να δημιουργηθεί ένα πακέτο απεριόριστων διαδρομών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για διάστημα τριών μηνών στη Γερμανία και το οποίο έδινε μηνιαίες κάρτες για μετρό, λεωφορεία, τραμ και προαστιακό με μόλις 9 ευρώ

Το δεύτερο σενάριο αφορά την παροχή δωρεάν καρτών απεριόριστων διαδρομών στους νέους έως 29 ετών. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ένα ξεχωριστό πακέτο με μέτρα για τους νέους. Πάντως, η μηνιαία κάρτα για απεριόριστες διαδρομές στοιχίζει 27 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αυτές τις μέρες, καθώς «κλειδώνει» το πακέτο με τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου. Το Μέγαρο Μαξίμου τώρα μετρά τον δημοσιονομικό χώρο, που είναι διαθέσιμος, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Προς ώρας, όμως, στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στο πρόσφατο πείραμα που έγινε στη Γερμανία και αφορά στην ενίσχυση των δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στα καύσιμα και τον υψηλό πληθωρισμό. Στη Γερμανία το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, είχε ως αποτέλεσμα το 1/5 των Γερμανών να χρησιμοποίησε τακτικά τα ΜΜΜ για πρώτη φορά λόγω του εισιτηρίου των 9 ευρώ. 

Τα συγκεκριμένα μέτρα, πάντως, θα πρέπει να κοστολογηθούν πολύ λεπτομερώς, καθώς ήδη οι οργανισμοί συγκοινωνιών αντιμετωπίζουν επιπλέον βάρη, λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) που είδαν τον λογαριασμό του ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2022 να εκτοξεύεται. Ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός της εταιρείας προβλέπει περί τα 22 εκατ. ευρώ για το ρεύμα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος εκτινάχθηκε στα 36 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό άλλωστε έλαβε και συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση. Αυξημένα κόστη αντιμετωπίζει και η ΟΣΥ λόγω των ακριβότερων καυσίμων.

Στο μεταξύ, πάντως, φαίνεται πως η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τουλάχιστον της Αττικής, αρχίζει και πλησιάζει τα προ της πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ τόσο οι εισπράξεις όσο και οι επικυρώσεις εισιτηρίων του πρώτου τριμήνου του έτους ανήλθαν στο 63% του πρώτου τριμήνου του 2019. Θετικά επίσης συνέβαλε η άνοδος του τουρισμού, καθώς στην έναρξη του καλοκαιριού, τον Ιούνιο οι επικυρώσεις ανήλθαν στο 71% και οι εισπράξεις στο 75% του Ιουνίου του 2019. 

Τα τελικά μέτρα, πάντως, θα «κλειδώσουν» αυτές τις μέρες και θα τα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA