ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/09/2022 16:50

Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα F-16 Viper

Στον ελληνικό ουρανό πέταξαν τα δύο πρώτα F-16 Viper που εντάχθηκαν στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας - Πώς θα ενσωματωθούν σταδιακά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα 83 αναβαθμισμένα μαχητικά - Ο οπλισμός και οι δυνατότητές τους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα F-16 Viper
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, ξεκίνησαν να φτάνουν σήμερα τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα δύο από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν. Τα δύο πρώτα F-16 Viper θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Διαβάστε ακόμη: Ενόχληση στην Τουρκία για το «νταηλίκια γιοκ» του Μητσοτάκη - Αντίδραση Τσαβούσογλου

Video Loading...
Πηγή: eurokinissi

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των F-16 Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35. Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει επίσης έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο. Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ και νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.

Πηγή: eurokinissi

Πέταξαν ως την Κρήτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυσή τους με εκσυγχρονισμό των παλαιότερης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη έφτασαν σήμερα στην Τανάγρα και από εκεί πέταξαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

 Ελληνικά F-16 (Πηγή: eurokinissi)

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, δηλαδή 18 αεροσκάφη. Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Πηγή: eurokinissi

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά». Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Πηγή: eurokinissi

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Πηγή: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ F-16
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ