Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι εμπρηστικές δηλώσεις από Τουρκία μεριά, με τη... σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει σήμερα, Δευτέρα (12/9) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αγκυρα, ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος φρόντισε να εκτοξεύσει νέα «καρφιά» προς την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας έχει... φαγούρα. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα ότι αν ξεκινήσει μια «περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστεί τις συνέπειες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα εδάφη είναι το τελευταίο φρούριο στον εθνικό αγώνα. Εδώ σώσαμε την Ανατολία, την αρχαία τουρκική γη από τις ελληνικές θηριωδίες. Τώρα, σήμερα, που φτάνουμε στο παρόν, ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των γειτόνων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Ελληνας συνεχίζει να έχει φαγούρα και εξακολουθεί να ξύνει (προκαλεί).

Αν μπείτε σε μια περιπέτεια για λογαριασμό (συμφέροντα) άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες και σήμερα, όπως στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τη γειτονική μας Ελλάδα. Ολοι να μαζέψουν τα μυαλά τους. Το λέμε ειδικά στην Ελλάδα. Μην είστε όργανα άλλων. Μην συνεχίζετε τις προκλήσεις. Διότι η Τουρκία στη φιλία της είναι πιστή και η εχθρότητά της πολλή σοβαρή. Και αυτό μην το ξεχνάτε», είπε.

Οικονόμου: Ρητορικοί παροξυσμοί για εσωτερική κατανάλωση

«Δίνουμε σημασία όπου πρέπει» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ρητορικούς παροξυσμούς της Αγκυρας» ενώ επισήμανε πως αυτοί γίνονται κυρίως «για εσωτερική κατανάλωση». «Απαντώνται όπως πρέπει και όπου πρέπει» σημείωσε ακόμα και τόνισε πως: «Η χώρα είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Ενοχλημένοι με το «νταηλίκια γιοκ» του Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα στην Αγκυρα δεν... έκατσε καλά η ατάκα του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ για να μπει «τέλος στα νταηλίκια». Μάλιστα, μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να είναι ανοιχτός να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όμως οι Τούρκοι επιμένουν στην ανθελληνική προπαγάνδα τους. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας. «Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης δεν αρέσει στους Τούρκους συμμαχία Μητσοτάκη με Γαλλία, ΗΠΑ. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν».

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας». «Θα στείλει το μήνυμα ότι χάσαμε την υπομονή μας (με την Ελλάδα)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global. Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαμήλωσε λίγο τους τόνους, μετά και τις συστάσεις Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί για «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή». «Αν θέλουμε ρίχνουμε τους Έλληνες και πάλι στη θάλασσα» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνεύρισε την Τουρκία

Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Απαντάμε», ανέφερε. «Δεν φοβόμαστε. Με μια λέξη. Όχι. Νταηλίκια γιοκ, κ. Ερντογάν».

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πλέον είναι και μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra. Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ' αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το  προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν. Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA