Μενού
  • Α-
  • Α+

Για συγκρότηση προοδευτική κυβέρνησης συνεργασίας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία την επόμενη των εκλογών και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως: σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».

Διαβάστε ακόμη: ΠΑΣΟΚ για ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Με τις αυταπάτες του προγράμματος «Θεσσαλονίκη» επανήλθε μοιράζοντας παροχές

Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως: «Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας, η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα αν η λαϊκή ετυμηγορία την ευλογήσει. Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης».  «Ξεκαθαρίζω, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική», τόνισε. Σχολίασε ότι «μπορεί να υπάρχουν σενάρια, όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση». «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», σχολίασε. Ενώ σε ερώτηση για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια απάντησε: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο κ. Τσίπρας άρχισε τη συνέντευξη Τύπου με αναφορά στις εξαγγελίες του, το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο. «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ» ανέφερε αρχικά και να συμπληρώσει πως: «Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα.α φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς».

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα»

Για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ ως πρωθυπουργός είχε απόλυτα θεσμική σχέση. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού αλλά ο διοικητής για κρίσιμα θέματα, με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε για λόγους που αφορούν οικονομικό έγκλημα αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού είχε δοθεί η εντολή και έπραξα, πιστεύω, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει επιβαρυντικό στοιχείο να με ενημερώσει. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” επί των ημερών μας να μην καταστρέφουμε φακέλους».

Οσον αφορά τις εξηγήσεις που ζήτησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ, με άδεια εισαγγελέα, αποφάσισε. Τι θα λέγατε σήμερα αν τότε παρενέβαινα για να αποκλειστούν μέλη που είναι φίλοι μου; Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα μας όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει και έξι πρόσωπα κατηγορούνται. Δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Όσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, όσο και ο προκάτοχός του, ο κ. Δραβίλας, κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Εμείς τις δίνουμε όλες τις απαντήσεις. Ήταν απόλυτα θεσμική η συμπεριφορά μας. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού… Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Δεν είμαστε. Είναι κατάντια αυτό οι “άριστοι” να είναι το ίδιο με τους “κατσαπλιάδες”».

«Εχουμε ηθική υποχρέωση προς τη μεσαία τάξη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για τη μεσαία τάξη θα τηρηθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος της περιόδου των μνημονίων. Την περίοδο τη δική μας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε μια αύξηση εισοδήματος, αλλά είχε επιβάρυνση. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε. Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν Γερούν γερά; Και στήριζαν τους δανειστές; Ξεχνάτε ότι ήμασταν σε μνημόνια και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι της χώρας έξω από το νερό; Εμείς τα καταφέραμε. Ρυθμίσαμε το χρέος, δημιουργήσαμε τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, αφήσαμε 37 δις ευρώ στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή αλλά γιατί έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια. Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια ηθική υποχρέωση. Να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδα τι της επιφύλαξε. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι την ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Η αλήθεια θα βγει στο φως για τις παρακολουθήσεις»

Ακολούθησε ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το αν ο κ. Κοντολέων τον ενημέρωσε ποτέ για κάποια υπόθεση αλλά και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην «θαφτεί στο σκοτάδι αυτή η ιστορία». «Με τον κ. Κοντολέων είχα μονάχα μια θεσμική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων και μετά την προειδοποίηση που είχα κάνει στον πρωθυπουργό, ότι διαπράττει μέγα ατόπημα αλλάζοντας τον νόμο για να τον κάνει διοικητή της ΕΥΠ αλλά και με την επισήμανση ότι είναι λάθος να παίρνει την ευθύνη της ΕΥΠ το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο κ. Κοντολέων ήρθε μισή ώρα στο γραφείο μου στη Βουλή, για μια εθιμοτυπική επίσκεψη και δεν έγινε καμία ενημέρωση ενώ υπήρχαν σημαντικά γεγονότα για την εθνική μας ασφάλεια», ήταν η αρχική απάντηση.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εξεταστική επιτροπή είναι μια παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία της ΝΔ με αποτέλεσμα να μην καλούνται μάρτυρες, να μην επιτρέπονται καταθέσεις, να δημιουργούνται εντάσεις. Ένας εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Εξευτελισμός ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε το κινητό Κουκάκη και αποπειράθηκε να μολύνει Ανδρουλάκη και Σπίρτζη. Για ποιον άραγε; Όσο το κινητό ήταν ενεργό, είχαν τη δυνατότητα να ακούν συνομιλίες αλλά και να το ενεργοποιούν σε συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συζητήσεις με εμένα. Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα… Κανείς δεν μιλάει για αυτό. Κανείς! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα, Financial Times, New York Times, Guardian, Politico και εδώ λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής είναι ο λαός αλλά δεν θα αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και με την αρμόδια επίτροπο και στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, θα παλέψουμε να μη μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση. Ποινικές ευθύνες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Εδώ δεν έχουμε πολιτικό λάθος. Έχουμε αξιόποινη πράξη. Όσο δεν λένε την αιτία των παρακολουθήσεων, επικαλούμενοι απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για αυτούς τους δυο. Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τον αρχηγό ενός κόμματος να έχει τέτοιο ανοικτό ζήτημα. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με όσα θεσμικά μέσα διαθέτουμε για να βγει στο φως η αλήθεια. Η αλήθεια θα βγει στο φως. Δεν θα την κρύψουν στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

«Το πάρτι με την αισχροκέρδεια θα τελειώσει»

Αναφερόμενος στην πρότασή του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το πάρτι της αισχροκέρδειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, θα τελειώσει. «Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Το πάρτι θα τελειώσει. Τελεία, παράγραφος».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία. Οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση να μείνει και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Να πάει (ο Μητσοτάκης) στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θα τους πει, στον κ. Σολτς κι άλλους, ότι είναι προϊόντα τερατογένεσης. Το να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις είναι η νέα μεταπολίτευση. Δεν γίνεται να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Δεν γίνεται να κυβερνάται η χώρα με βάση το 1/3, γιατί αυτό είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές. Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Μόνο αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση, ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και γιατί δεν έχει «εκταμιεύσει» τη φθορά της κυβέρνησης η επόμενη ερώτηση. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τα στοιχεία. Όμως παρουσιάζουν αυτές οι μετρήσεις μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 ο μ.ό. των μετρήσεων έδινε 25-26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Δεν θα μείνω σε αυτό. Θα πω ένα πράγμα: Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του λαού. Στην ετυμηγορία θα κριθούν όλοι. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Δεν θέλω να παρεξηγηθούν όσα λέω. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις. Εδώ μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις μια εβδομάδα πριν ήρθε στη δημοσιότητα ότι μια εταιρία κάθε φορά που δυσκολεύεται η κυβέρνηση, αυξάνει τη διαφορά των κομμάτων. Μέσα από τη «Διαύγεια» αποδείχθηκε πως ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει 2,5 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία σε άλλες χώρες, όπως έγινε στην Αυστρία, θα είχαν ρίξει την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα είναι κανονικότητα. Δεν λέω ότι όλοι είναι το ίδιο, αλλά υπάρχει κλίμα αναξιοπιστίας των εταιριών μετρήσεων. Πρέπει να το λάβουν σοβαρά οι έγκριτοι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτές. Πρέπει να είναι εργαλείο για να κατανοούμε την κοινή γνώμη, κι όχι να τη χειραγωγούμε», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα στέγασης που εξήγγειλε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης αφορά η επόμενη ερώτηση. «Μιλάμε για 1,7 εκατ. νοικοκυριά, 4 εκατ. συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που το ανακάλυψε όψιμα η κυβέρνηση και δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πορτογαλία ενέταξε 2,7 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα 1,3 εκατ. ευρώ. Αστείο ποσό. Ήρθε οψίμως η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζόμενων. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μια από τις πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ όταν εξελέγει, ήταν να διαγράψει τα δάνεια των φοιτητών για σπουδές και στέγη. Δεν ξέρω να το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που πάει συχνά στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά μας προτείνει μια κοινωνία που μπούκωσε από κόκκινα δάνεια των άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να βοηθήσουμε τις τράπεζες. Επίσης στο πρόγραμμά του δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα του rBNB», απάντησε.

Νέα ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το τι περιμένει από το ζήτημα, για το αν θα κάνει Προανακριτική Επιτροπή σε περίπτωση εκλογής του και το αν οι ποινικές ευθύνες αφορά τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αν θα ζητήσει την παραίτησή του από τη στιγμή που κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκλογή. «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα. Ανεξάρτητα με το αν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών, θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία των πολιτών. Επιδιώκω αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Είπα νωρίτερα πως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί. Πλέον, το Κυριάκος Gate, είναι Νέα Δημοκρατία Gate. Σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Από την Εξεταστική Επιτροπή δεν περιμένω τίποτα. Περιμένω να δω πόσο πιο βαθιά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, και πόσο πιο βαθιά θα κυλιστούμε σε αδιανόητου τύπου απειλές για όποιον δεν τηρεί την ομερτά που τηρείται στη μαφία και όχι στη Δημοκρατία. Φυσικά θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή σαν κυβέρνηση. Για να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Αν ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα για όσα γίνονταν, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός. Εμείς θα φροντίσουμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Το κρισιμότερο είναι να προστατεύσει ο λαός τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στις επόμενες εκλογές δίνοντας με έμφαση την έγκρισή του σε μια μεγάλη αλλαγή, σε μια δημοκρατική κυβέρνηση. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι και τα ζητήματα αυτά θα διαλευκανθούν, και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όσους τις έχουν όσο ψηλά κι αν είναι».

Ο κατώτατος μισθός και η αστυνομική βία

Σε ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Υπάρχει μια εκτίμηση που λέει ότι η αύξηση των μισθών μειώνει την παραγωγικότητα. Υπάρχει κι αυτή που λέει ότι η αύξηση των μισθών, αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυξάνει τη ζήτηση. Όταν αυξάνεται ο μισθός, καταναλώνεις περισσότερο. Είναι μια συζήτηση που έγινε όταν αποφασίσαμε μετά τα μνημόνια να αυξήσουμε με νόμο 11% τον κατώτατο μισθό. Αμέσως μετά την αύξηση, είχαμε σημαντική αύξηση παραγωγικότητας και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία όπου οι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας. Κάναμε μια δέσμη προτάσεων που μπορεί να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα και την ενίσχυση στον κόσμο της εργασίας. Η ομιλία μου ήταν στοχευμένη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μια σειρά από παρεμβάσεις που της δίνουν «ανάσα». Μην ξεχνάμε την αντίληψή μας για την ενίσχυσή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις και τις τράπεζες αυτή τη στιγμή. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης».

«Έχω πει πολλές φορές, και θεωρήθηκα υπερβολικός, ότι είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Όλα αυτά φαίνονται από το πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον Τύπο, τη δικαιοσύνη, από τις απευθείας αναθέσεις… Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης, όταν «τρίζουν», καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι ο αυταρχισμός. Η καταστολή. Θέλω να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο τόπος είναι αυτό. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων που διασκέδαζαν στο ΑΠΘ και δέχθηκαν τόνους χημικών και ήταν ενορχηστρωμένες για να αλλάξει η ατζέντα. Καλούμε τους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Είναι η άποψή τους και η ψήφος τους. Καμιά αλλαγή δεν ήρθε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ και την αστυνομική βία.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός»

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Είπε ότι είναι θεσμικός, αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας να γίνει μη θεσμικός. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο. Είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε διέξοδο. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-2018 με σκοπιμότητες. Αυτά τα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μια πάγια θέση, για να γίνει η χώρα μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και να κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας και λαϊκής νομιμοποιήσεις. Δεν θα λειτουργήσω με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που θεωρώ σωστό για τον τόπο και τη Δημοκρατία», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα να αποδεχθεί πιθανή αλλαγή όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

«Στο μυαλό μας υπάρχει ένας στόχος. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για μια δημοκρατική κυβέρνηση, πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Κι αυτό θα γίνει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία να φτιάξει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δυνατότητα για μια κυβέρνηση μακρόπνοη. Αν προκύψουν άλλες εξελίξεις θα επανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Πιστεύουμε ότι η χώρα θα αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύω βαθύτατα ότι η μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες. Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Ο καθένας έχει υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την απήχηση από τον λαό. Κανένας, παρά μόνο ο λαός, δεν ορίζει τις εξελίξεις. Κανένας δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή την πόρτα. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν μπορεί να γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερώτηση για την πιθανή συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό θα ήταν τερατογένεση το να συμπράξει ο Τσίπρας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν τερατογένεση η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη συρίκνωσή του, μετά το 2012. Όλες οι προγραμματικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην ΕΕ. Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά. Σύμπλευση δύο πόλων του πολιτικού συστήματος δικαιολογείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε και εύχομαι να μην έχουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων. Αυτό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά είναι απόλυτα σαφές», είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας.

«Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν»

Οσον αφορά ερώτηση για τους συνταξιούχους και γιατί να τον εμπιστευτούν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως: «Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους. Ήταν αυτοί που είχαν αρχίσει να υιοθετούν το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης που με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι δέχθηκαν, πίστεψαν, πως με κυβέρνηση ΝΔ θα δουν αύξηση απολαβών. Με το καλημέρα είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019, που για το 50% των συνταξιούχων ήταν πράγματι μια ακόμα σύνταξη, για τους υπόλοιπους είχε κλιμακωτή διάρθρωση αλλά ήταν σημαντική ενίσχυση, την οποία κατήργησε. Είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από όσες παρέλαβε. Είχε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα κάθε τέλος του χρόνου, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κάθε πλεόνασμα του προϋπολογισμού πήγαινε κυρίως στους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών. Έταξαν ότι θα τα πάρουν όλοι, αλλά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν όσοι είχαν υψηλές συντάξεις και σε όσους έκαναν προσφυγές, επισήμως η κυβέρνηση ως κοινός απατεώνας τους είπε ότι θα πάρουν όλοι τα ίδια. Σήμερα αντί για 1 εκατ. συνταξιούχοι, δικαιούνται αναδρομικά 300.000.

Αυτή η πολιτική απάτη απέναντι στους συνταξιούχους είναι κρίσιμη για εμάς. Τους λέμε κοιτώντας τους στα μάτια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη νέα γενιά και τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο. Για αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και οι αυξήσεις που τώρα τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1/1/2023 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα παραμείνουν. Κι αυτό είναι κάτι σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Οι αυξήσεις είναι κατά 50% του δείκτη τιμών και κατά 50% του δείκτη ανάγκης».

«Περίμενα να πει γιοκ στο Ορούτς Ρέις ή στο Turkaegean»

Για τις απειλές Ερντογάν απάντησε: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί». Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "γιοκ" στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει "γιοκ". Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Εβρος και μεταναστευτικό

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση». 

«Να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή»

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου». Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον 'φτωχοδιάβολο' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».  

Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμο με ποια στρατηγική πορεύονται οι πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, πάντα όμως εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στο πλαίσιο των αξιών του χώρου που εκφράζει κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξουν πέρα απ' τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Για τους αμυντικούς εξοπλισμούς

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι' αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA