Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα εναντίον της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πατήσει στη Νέα Υόρκη έχοντας στη «φαρέτρα» του αρκετά «βέλη» για να απαντήσει στο παραλήρημα του Σουλτάνου. Η εικόνα του Ερντογάν να κουνά στον αέρα φωτογραφίες με νεκρά παιδιά και να κάνει λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της Αθήνας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να επανέλθει στη λογική και χαρακτήρισε ψευδή τα στοιχεία που επικαλέστηκε οι Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του θα επιχειρήσει να αναδείξει εύγλωττα τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις ευθείες απειλές που πλέον εξαπολύει ανεξέλεγκτα η Αγκυρα εναντίον της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Ακόμη, αναμένεται να αναδείξει τη συγκυρία μέσα στην οποία γίνονται όλα αυτά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου αλλά και ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή άλλωστε θα είναι και η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια όλων των επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και στη δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για το εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορέσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ να έχει έστω μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η βόλτα αλά... μπρατσέτα του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Σύνοδο της Σαγκάης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο τετ-α-τετ.

Δένδιας: «Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, μιλάει για καλή γειτονία»

Απαντώντας στο ξέσπασμα Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια, στα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα, ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και 10 ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της κυπριακής δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που έχουμε να απαντήσει, είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία, να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Και να επανέλθει το συντομότερο, τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.

Το ξέσπασμα Ερντογάν: Η Ελλάδα κάνει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Απασφάλισε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον της χώρας μας, αυτή τη φορά από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού ανέφερε ότι «το όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ειρήνη», εξαπέλυσε και πάλι τα πυρά του κατά της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλα πτώματα μωρών, όπως του Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Μάλιστα, κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «stop» στα... εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο για πρόσφυγες. «Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Ελληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Δυο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, συνεχίζοντας το προκλητικό του... κρεσέντο, κάλεσε τη διεθνή Κοινότητα να προχωρήσει στην αναγνώριση των Κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου «όσο το δυνατόν συντομότερα». Εν συνεχεία σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αναζητεί την εξουσία στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «γελοία». Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη και μάλιστα υποστήριξε ότι η Ελλάδα την καταπιέζει. 

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Τρίτη, θα συναντηθεί στις 17.30 (τοπική ώρα) με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid. Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επικεφαλής αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και με την AIPAC. Στις 10.15 (τοπική ώρα), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βασιλιά Abdullah II της Ιορδανίας. Στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις. Στις 16.00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης, Macky Sall. Στις 19.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα παραβρεθούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA