ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/09/2022 17:41

Τουρκία: Κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» - Αμεση απάντηση του ΥΠΕΞ

Αλλη μία προκλητική ενέργεια από την Τουρκία, καθώς κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο, Χίο και Σάμο. Αμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς - Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» - Αμεση απάντηση του ΥΠΕΞ
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Ενα ακόμη σοβαρό επεισόδιο από την τουρική πλευρά, αυτή τη φορά με πιο επίσημο χαρακτήρα. Οπως αποκάλυψε η τουρκική hurriyet.com.tr, η Τουρκία κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη προκειμένου αυτός να δώσει εξηγήσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι Τούρκοι, στο κλασικό μοτίβο, ότι η Ελλάδα ενισχύσει στρατιωτικά τα νησιά, ζήτησαν από τον Ελληνα πρέσβη να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει, επιμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν άμεση...

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας» λέει μετά μετά το διάβημα στον Ελληνα πρέσβη

Το υπουργείο Εξωτερικό απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. «Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα, η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Αφορμή για το τελευταίο επεισόδιο, η διοχέτευση στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονα χώρας φωτογραφικού υλικού που λήφθηκε από τουρκικό drone, σύμφωνα με το οποίο, μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο 41 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Μ1117. Πρόκειται για οχήματα που παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ και πρόσφατα αφίχθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων θα ανέλθει σε 1.200 όταν θα ολοκληρωθούν οι παραλαβές αυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου λόγω της ευελιξίας και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως το καθεστώς Ερντογάν αντιστρέφοντας την πραγματικότητα εμφανίζει την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου ως μείζονα απειλή για την Τουρκία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στο πλαίσιο αυτό «νομιμοποιείται» να επιφέρει το πρώτο πλήγμα στους επιτιθέμενους Ελληνες. Ειδικά, μετά και την «τεκμηρίωση» ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν ακόμα και σήμερα στρατιωτικό υλικό στη Λέσβο, που απέχει 5,5χλμ από το Αϊβαλί και τη Σάμο, που βρίσκεται μόλις 1.575 μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Μάλιστα, τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι αμερικανικά αποδεικνύοντας, πάντα κατά την τουρκική πλευρά, ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ελλάδα, στην οποία έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό βάσεων με «επιθετική διάταξη», όπως επισημαίνεται σταθερά στη δημόσια συζήτηση, με σκοπό να επιτεθεί στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε μετά το διάβημα ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ