Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγη ώρα μετά το τουρκικό διάβημα στον Έλληνα πρέσβη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη «σκυτάλη» των προκλήσεων και, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, επιτέθηκε με ένα νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας. «Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό του συμβούλιο. «Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι' αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή, ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας».

Διαβάστε ακόμηΤουρκία: Κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» - Αμεση απάντηση του ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική των προκλήσεων, μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες». «Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που υποκινούν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για μία ισχυρή Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλεί τους Έλληνες και όχι την Τουρκία», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για ανθρώπους που άφησε να πεθάνουν στη Μεσόγειο». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό είναι γνωστό. Δηλώνουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε στο ελάχιστο».

Τι απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στο κάλεσμα του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα

Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. «Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα, η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Τελευταίο επεισόδιο στις υβριδικές επιχειρήσεις των Τούρκων αποτελεί η διοχέτευση στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονα χώρας φωτογραφικού υλικού που λήφθηκε από τουρκικό drone, σύμφωνα με το οποίο, μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο 41 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Μ1117. Πρόκειται για οχήματα που παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ και πρόσφατα αφίχθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων θα ανέλθει σε 1.200 όταν θα ολοκληρωθούν οι παραλαβές αυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου λόγω της ευελιξίας και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως το καθεστώς Ερντογάν αντιστρέφοντας την πραγματικότητα εμφανίζει την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου ως μείζονα απειλή για την Τουρκία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στο πλαίσιο αυτό «νομιμοποιείται» να επιφέρει το πρώτο πλήγμα στους επιτιθέμενους Ελληνες. Ειδικά, μετά και την «τεκμηρίωση» ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν ακόμα και σήμερα στρατιωτικό υλικό στη Λέσβο, που απέχει 5,5χλμ από το Αϊβαλί και τη Σάμο, που βρίσκεται μόλις 1.575 μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Μάλιστα, τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι αμερικανικά αποδεικνύοντας, πάντα κατά την τουρκική πλευρά, ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ελλάδα, στην οποία έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό βάσεων με «επιθετική διάταξη», όπως επισημαίνεται σταθερά στη δημόσια συζήτηση, με σκοπό να επιτεθεί στην Τουρκία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA