Μενού
  • Α-
  • Α+

Απανωτά είναι τα «ραπίσματα» που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι οι Αμερικανοί βάζουν σκληρούς όρους, προκειμένου η Αγκυρα να αγοράσει τα F-16. Είναι σαφές ότι αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι οι όροι των ΗΠΑ συνδέονται με την Ελλάδα, καθώς έχουν καταλάβει ποιος κάνει προκλήσεις στο Αιγαίο. 

Διαβάστε ακόμηΣοφία Βούλτεψη στο Reader: «Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία θα πέσει στο κενό»

Μάλιστα, οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου που προσπαθεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα και ταυτόχρονα βάζουν «φρένο» στην πώληση F-16, εάν δεν εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι που αφορούν στις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Τουρκία είναι ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας, που βάζει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες, σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος στέκεται στο πλευρό της Αθήνας, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ότι οι απειλές δεν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ‘καύχημα’ παρά κάτι άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγες ώρες μετά την την κατάθεση της τροπολογίας στην Γερουσία. «Όμως εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε – και πιστεύω ότι το έχουμε κάνει – πως οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή», ξεκαθάρισε κατηγορηματικό ο Αμερικανός γερουσιαστής. «Νομίζω, στο τέλος της ημέρας, ότι παρότι θα ήθελε να το κάνει αυτό για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων, θεωρώ ότι, όπως είναι ο κόσμος και με τις διαμάχες που υπάρχουν, αλλά και με τις συνέπειες για αυτούς που έχουν προκαλέσει επεισόδια, όπως ο Πούτιν στην Ρωσία, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», προσέθεσε.

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία 

Είχε προηγηθεί τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις βαν Χόλεν, ο οποίος έβαζε πρόσθετους όρους στην Τουρκία σχετικά με τα F-16. Οι πρόσθετοι όροι της τροπολογίας Κρις βαν Χόλεν για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία είναι να μην χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας ενώ όπως τονίζεται, δεν πρέπει να δοθούν πριν η τουρκική βουλή επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Η Κύπρος εντάσσεται στο αμυντικό πρόγραμμα «State Partnership»

Εκτός από τις εξελίξεις με την πώληση των F-16 και την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην Άγκυρα φαίνεται πως ανησυχούν και για ένα άλλο ζήτημα. Τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου αναφορικά με την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κύπρο στο πρόγραμμα «State Partnership». Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός από τις αξιώσεις του για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ανακοίνωσε και την ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα ως απάντηση στην υποτιθέμενη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

Θεοδωρικάκος: «Απροσπέλαστα τα σύνορα»

«Τα σύνορα είναι απροσπέλαστα, ό,τι κι αν δοκιμάσουν θα αποτύχουν», διεμήνυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Τουρκία. «Όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας επιχειρήσει κάποιος να περάσει στην Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι και συνέχισε: «Γνωρίζουν ότι όταν το δοκίμασαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο έσπασαν τα μούτρα τους».

Και τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης: «Αυτό συμβαίνει κάθε ημέρα και νύχτα στον Έβρο, ό,τι κι αν δοκιμάσουν θα αποτύχουν». «Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» διαβεβαίωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, όλα τα εναλλακτικά σχέδια». Εξήγησε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σε πλήρη συνεργασία με τον ελληνικό στρατό στον Έβρο.

«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία στη γραμμή του Έβρου» ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και απευθυνόμενος στην τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι όλες οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απολύτως συντονισμένες, έχουμε απόλυτο ηθικό, απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε κι αυτό το ξέρουν απολύτως οι απέναντι». «Θα ήταν προτιμότερο να ασχολούνται με τα του οίκου τους, χωρίς απειλές, για να ζήσουν καλύτερα κι εκείνοι» σχολίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA