Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίσει στο εσωτερικό του ακροατήριο ενόψει εκλογών ότι μειώνει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, εντοπίζει την ποιοτική διαφορά της νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, μιλώντας στο Reader, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Τονίζει, δε, ότι το σχέδιο του Τούρκου προέδρου αφορά πλήρως ενσωματωμένους στην κοινωνία πρόσφυγες που τους αρπάζουν μέσα από τα σπίτια τους με αρχικό προορισμό τη Βόρεια Συρία κι όταν δεν το καταφέρνουν τους κατευθύνουν στον Έβρο. Η ίδια πάντως διαμηνύει ότι η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για το ενδεχόμενο μίας απόπειρας επανάληψης των όσων συνέβησαν στον Έβρο το 2020.

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν με το περιστατικό σε νησίδα του Έβρου και το μετέπειτα mea culpa γνωστής ΜΚΟ ως προς το ότι επρόκειτο για ελληνικό έδαφος, η κυρία Βούλτεψη εκπέμπει μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε οργανώσεις που λειτουργούν με τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας. «Δεν δέχομαι μαθήματα από δήθεν “ανθρωπιστές” που ενδιαφέρονται μόνο για την είσοδο στη χώρα των προσφύγων και των μεταναστών και αδιαφορούν για το πώς θα ζήσουν μετά», δηλώνει. Παράλληλα, αναλύει τα οφέλη από τα προγράμματα που υλοποιεί η χώρα μας για την εκπαίδευση και υποστήριξη των προσφύγων που διαβιούν στη χώρα μας. Τέλος η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλάει για το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών δηλώνοντας πεπεισμένη ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στη ΝΔ αυτοδυναμία, απαντώντας με την ψήφο του στην «τρικλοποδιά της κυβερνητικής αστάθειας» μέσω της απλής αναλογικής.

-Σε τι στάδιο βρίσκεται η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ποια είναι η ελληνική αντίδραση;

Η Τουρκία εργαλειοποιεί συστηματικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το έπραξε τον Μάρτιο του 2020, ακολούθησε η «εξαγωγή» της συγκεκριμένης πρακτικής στην κεντρική Ευρώπη μέσω Ρωσίας και Λευκορωσίας και επανέρχεται τώρα μεταφέροντας δυστυχισμένους ανθρώπους στα νησιά ή στον Έβρο μέσω των νησίδων. Η ποιοτική διαφορά συνίσταται στο γεγονός ότι πλέον η πρακτική αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης Ερντογάν να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριό του ότι διώχνει τους Σύρους από τη χώρα του. Αυτό συμβαίνει διότι έχει επικρατήσει στην Τουρκία μια αντιμεταναστευτική ρητορική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαϊκή οργή για την μεγάλη οικονομική κρίση και τον θηριώδη πληθωρισμό. Ο κόσμος «ποτίστηκε» με την άποψη πως οι πρόσφυγες τους παίρνουν τις δουλειές, δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστοι, δεν πληρώνουν φόρους. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να διώξει από την Τουρκία 1 εκατ. Σύρους, κυρίως μεταφέροντάς τους στην ουσιαστικά κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Συρία. Έτσι, σε αντίθεση με το παρελθόν, αρπάζουν μέσα από τα σπίτια τους πρόσφυγες, τους μεταφέρουν σε ειδικά στρατόπεδα και στις φυλακές της Ανδριανούπολης και εκεί τους εκβιάζουν προκειμένου να δεχθούν να μεταφερθούν στη βόρεια Συρία. Όταν δεν δέχονται, τους οδηγούν στις νησίδες του Έβρου ή τους παραδίδουν στους διακινητές. Δεν πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους από καταυλισμούς, αλλά για πρόσφυγες απόλυτα ενσωματωμένους.

-Εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέας απόπειρας της Τουρκίας για μία επανάληψη των όσων συνέβησαν στον Έβρο το 2020; Αν ναι, η χώρα μας είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

Η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, διότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Το Λιμενικό, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Η πολιτική που ακολουθούμε με εντολή του πρωθυπουργού έχει δύο σκέλη: Προστασία των συνόρων και προστασία των ανθρώπων. Προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και συγχρόνως προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τηρώντας πιστά την Σύμβαση της Γενεύης.

-Σας ανησυχεί η διαρκώς κλιμακούμενη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας;

Είναι προφανές ότι η ρητορική της Τουρκίας είναι και ανησυχητική και καταδικαστέα. Έχει άλλωστε καταδικαστεί από όλους τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί με πόλεμο και εκπέμπει ανιστόρητα «επιχειρήματα» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσει σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που η ίδια με την στάση της επιβαρύνει.

-Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΔΟΜ για την εκπαίδευση προσφύγων σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπου παρουσιάζεται ζήτηση σε εργαζομένους;

Βρισκόμαστε στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος. Η αρχή έγινε στη Σάμο με το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση εργαζομένων: Αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός, μεταποίηση. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές, θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για όλους. Η ένταξη είναι σημαντική. Αλλά πρέπει να στοχεύουμε στην πραγματική ένταξη και όχι στην δημιουργία γκέτο, περιθωριοποίησης, ριζοσπαστικοποίησης και τελικά εγκληματικότητας.

-Πόσα προσφυγόπουλα έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα ACE του Υπουργείου σας σε συνεργασία με τη UNICEF; Ποια είναι τα επόμενα στάδιά του και ποια η εμπειρία που έχετε αποκομίσει;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη UNICEF, αποσκοπεί στην δημιουργία μιας «γέφυρας» μεταξύ της άτυπης και της τυπικής εκπαίδευσης, ώστε όλα τα παιδιά να οδηγηθούν με ασφάλεια και ομαλά στο δημόσιο σχολείο. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, που υπήρξε η καλύτερη για παιδιά πρόσφυγες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, υποστήριξη έλαβαν πάνω από 8.000 παιδιά, ενώ στα σχολεία ενεγράφησαν πάνω από 17.000 παιδιά, δηλαδή πάνω από το 90% των ανηλίκων που ζουν στη χώρα μας. Το πρόγραμμα έχει ήδη γίνει πρότυπο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι επιλύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με την γνώση της γλώσσας. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση ένα παιδί που γνωρίζει μόνο φαρσί ή ουρντού να μπορεί να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα.

-Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες συμμετείχαν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που «έτρεξε» το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πόσο τους βοήθησε σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα τους ζωή;

Η Ελλάδα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά από την Ουκρανία σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι 525 αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 6-15 ετών) και 92 ενήλικες συνοδοί τους βρέθηκαν σε 21 κατασκηνώσεις της χώρας και πέρασαν δυο βδομάδες ξέγνοιαστων διακοπών, μακριά από τον ζόφο του πολέμου χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Ιδιωτικών Κατασκηνώσεων. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς επρόκειτο κυρίως για παιδιά από την πολύπαθη Μπούκα. Περάσαμε σε επιφυλακή ολόκληρο τον Αύγουστο, αλλά η ανταμοιβή ήλθε από τα χαμόγελα αγάπης και ειρήνης που εισπράξαμε. Θέλω να ευχαριστήσω για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία την πρεσβεία της Ουκρανίας, τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko την Πρόξενο της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Anna Tischenko, την ΜΚΟ «FYLAKTO», τον επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο). Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τα καταφέραμε.

-Τι έχει αλλάξει με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με την προστασία προσφύγων και μεταναστών; Υπάρχει πλέον αποτελεσματικός έλεγχος με την καταγραφή τους;

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λειτουργεί Μητρώο ΜΚΟ και ασφαλώς πολλά έχουν αλλάξει. Επιπλέον, έχει ψηφιστεί νόμος βάσει του οποίου οι ΜΚΟ είναι υποχρεωμένες κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης να ενημερώνουν το Λιμενικό και να τίθενται υπό την εποπτεία του. Κάποιες μάχες οπισθοφυλακών δεν μας πτοούν. Λόγω της φύσης του χαρτοφυλακίου μου συνεργάζομαι με διεθνείς οργανισμούς και με ΜΚΟ. Για παράδειγμα, στηρίζουμε το πρόγραμμα ασφαλούς οδήγησης που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς». Ωστόσο, ως πολιτικός, ως δημοσιογράφος και ως Ελληνίδα δεν πρόκειται να δεχθώ υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας της χώρας και δεν προτίθεμαι να συνεργαστώ με οργανώσεις που εκθέτουν την πατρίδα μας στο εξωτερικό, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και λειτουργούν με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά δίκαια. Δεν δέχομαι μαθήματα από δήθεν «ανθρωπιστές» που ενδιαφέρονται μόνο για την είσοδο στη χώρα των προσφύγων και των μεταναστών και αδιαφορούν για το πώς θα ζήσουν μετά. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ένταξη, δημιούργησαν το αίσχος της Ειδομένης, ενώ είχαν αφήσει 5.500 παιδιά απροστάτευτα στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα αστυνομικά τμήματα. Εμείς αναζητήσαμε και βρήκαμε τα ασυνόδευτα παιδιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που έχω την τιμή να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό μου. Τα λόγια είναι εύκολα, αλλά τα έργα θέλουν δουλειά.

-Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δίλημμα των επικείμενων εκλογών και πόσο εφικτό θεωρείτε το στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι σε θέση να κρίνουν και να συγκρίνουν. Γνωρίζουν τι έγινε στο παρελθόν, γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάμων. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να επιφυλαχθεί αυτός ο τίτλος σε εκείνους που έκοψαν το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά, έφεραν τα ξένα Funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και φορολόγησαν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Η καλύτερη απάντηση στην «τρικλοποδιά» της κυβερνητικής αστάθειας μέσω απλής αναλογικής θα δοθεί στην κάλπη. Και ναι, θα δώσουμε την μάχη της αυτοδυναμίας και θα νικήσουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA