Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Πράγα στρέφονται σήμερα και αύριο όλα τα βλέμματα, όπου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται με ατζέντα την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας και την ανάγκη ενιαίας αποφασιστικής αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση με αιχμή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μετά και τη μεταστροφή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που έβαλε επισήμως προς εξέταση στο τραπέζι των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μέτρο.  

Διαβάστε ακόμη: Νέο παραλήρημα από Χουλουσί Ακάρ: «Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες»

Στη «σέντρα» η Τουρκία και οι απειλές της

Παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην τσέχικη πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τις ομοιότητες του αναθεωρητισμού του Τούρκου Προέδρου με εκείνον του Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της εξωφρενικής πλέον τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας. Και θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί χωρίς εκπτώσεις την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όπως τόνισε κι ο Νίκος Δένδιας χθες από τη Βαρσοβία «την ύπαρξή της», που συνιστούν τις απαραβίαστες κόκκινες γραμμές όλων των Ελλήνων. Θα υψώσει δε τείχος αποτροπής στα νεοαυτοκρατορικά σχέδια της τουρκικής ηγεσίας για την επαναχάραξη των νόμιμων συνόρων δια της βίας και την παραχάραξη της ιστορίας με άναρθρες ανιστόρητες κραυγές.  

Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του τόσο κατά τις διμερείς επαφές, αλλά και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε, για την εκτός ορίων επιθετική τακτική της Άγκυρας, με τελευταίο επεισόδιο την απόπειρα να δραστηριοποιηθεί για υδρογονάθρακες στη Λιβύη βάσει του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ήδη άλλωστε αυτή η συμφωνία έχει αποδοκιμαστεί και απορριφθεί ως άκυρη από την Ε.Ε, το State Department, τη Γερμανία,  το Foreign Office και την Αίγυπτο, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της Λιβυκής Βουλής και τη στηρίζει μόλις το 1/3 της προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στις διαρκείς πολεμικές ιαχές της τουρκικής ηγεσίας με τελευταία αυτή του Χουλουσί Ακάρ, που ξεπερνώντας κάθε όριο παραλογισμού έδειξε σε στρατιωτική σύγκρουση, μιλώντας ευθέως για εντολή στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας να πεθάνουν ακόμη και ως μάρτυρες, επαναφέροντας παράλληλα τη Μικρασιατική καταστροφή και συστήνοντας ωμά στους Έλληνες να μην ξεχάσουν να κολυμπήσουν.

Καμία ένδειξη για τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα

Η ταυτόχρονη παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα πάντως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και προς ώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο τετ α τετ των δύο ηγετών ούτε και για την συνύπαρξή τους σε κάποια συζήτηση με δικαίωμα λόγου αμφότερων, καθώς η σημερινή Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε 4 διαφορετικά θεματικά τραπέζια με τη συμμετοχή 11 ηγετών έκαστο.  Ο Πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν σε άλλο πάνελ για την ασφάλεια όπου όμως μάλλον θα τα βρει σκούρα, καθώς σε αυτό θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας. Εκτός απροόπτου ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να συμπέσουν στον ίδιο χώρο μόνο το μεσημέρι στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την οικογενειακή φωτογραφία.

Δικαίωση Μητσοτάκη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - ώρα για αποφάσεις

Στο πεδίο της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Πράγα  δικαιωμένος για την επιμονή και την υπομονή του στην πρόταση επιβολής προσωρινού πλαφόν στη χονδρική τιμή συνολικά του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ε.Ε. την οποία στηρίζουν άλλες 14 χώρες, μετά το παράθυρο που άνοιξε επισήμως η Πρόεδρος της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση με την επιστολή της στους 27 ηγέτες των κρατών μελών μιλώντας για ανώτατο όριο στον υφιστάμενο δείκτη τιμολόγησης TTF. Με δεδομένο ότι η απόφαση επαφίεται πλέον στα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ίδιος θα επιμείνει με απτά επιχειρήματα και στοιχεία στην ανάγκη ταχείας συλλογικής αντίδρασης, ώστε το πράσινο φως για την υιοθέτηση και υλοποίηση του μέτρου να δοθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δη αυτή για το πλαφόν στη θεματική για την ενέργεια, που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της σύνθεσής της. Σε αυτό το τραπέζι θα συμμετάσχουν επίσης ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τη σθεναρή αντίδραση στο πλαφόν και το πακέτο μαμούθ 200 δις ευρώ στη χώρα του, η επίσης «σκληροπυρηνική» Νορβηγία, αλλά και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου και της Βουλγαρίας, που συνυπογράφουν την επιστολή των 15 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μιλήσουν επίσης ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Σερβίας. Φυσικά αναλυτικότερη συζήτηση θα γίνει αύριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής με το σύνολο των 27 ηγετών.  

Ο κ. Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία να αναλύσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασής του και το ύψος του πλαφόν που εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως αυτόματος διακόπτης επιτρέποντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. Θα επαναλάβει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπονομεύεται από εθνικούς μικροϋπολογισμούς ή επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, ο οποίος εδώ και καιρό λειτουργεί στρεβλά, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση της Ευρώπης για τη μείωση των εξωφρενικών τιμών στην ενέργεια πράξη κοινής λογικής και κυριαρχίας. Θα κρούσει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου  ότι η επιπλέον καθυστέρηση στη δραστική αντίδραση της Ευρώπης ενέχει τον κίνδυνο ενίσχυσης της δημαγωγίας και μετατροπής της αγωνίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε μια τυφλή διαμαρτυρία, αποκρούοντας ως «πράξη απερισκεψίας» την επ’ αόριστον αδράνεια απέναντι στο ξέφρενο ράλι των τιμών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA