Μενού
  • Α-
  • Α+

Οποιαδήποτε εμπλοκή στο ζήτημα των 92 μεταναστών που εντοπίστηκαν γυμνοί στις όχθες του ποταμού Εβρου αρνείται η Τουρκία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της γείτονος, Ισμαΐλ Κατακλί, επεσήμανε πως «καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, απλά προσπαθείτε να εκθέσετε την εικόνα της δικής σας σκληρότητας σαν να το έκανε η Τουρκία».

Έκανε την παραπάνω δήλωση σε ανάρτησή του στο Twitter, απαντώντας στο σχετικό tweet που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης είχε αναφέρει τα εξής: «Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ». Παράλληλα, ο Κατακλί κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει την «χειραγώγηση και ανεντιμότητα».

Εβρος: «20 χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο»

«Κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνοριοφυλακών Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Γιαλαμάς στο ThessToday.gr.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ενημερώσει για τον εντοπισμό των μεταναστών, κάνοντας λόγος για απάνθρωπη εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο: «Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Χθες, η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ίδιοι οι διασωθέντες «δήλωσαν στους Έλληνες αστυνομικούς, ότι είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά». Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επεσήμανε πως «πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για τον χειρισμό του μεταναστευτικού. Το προχθεσινό γεγονός, με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, είναι πράγματι σοκαριστικό. Είναι μία εικόνα απάνθρωπη. Είναι μία συμπεριφορά βάρβαρη η οποία παραπέμπει στο μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα».  «Στον Έβρο υπάρχει μία καθημερινή απειλή, μέσα από τη βάρβαρη εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία συστηματικά δημιουργεί πρόβλημα κατά μήκος όλου του ποταμού» συμπλήρωσε.