Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τουρκία: Διατηρεί στα ύψη την ένταση - Τι λένε οι Ελληνες διπλωμάτες για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Η Αθήνα διαμηνύει πως η αλλαγή πλεύσης στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να επιστρέψουν οι δυο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου, επιμένοντας μάλιστα στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Νίκος Δένδιας σε όλες του τις διεθνείς συναντήσεις, όσο και ο Νότης Μηταράκης αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των διεθνών εταίρων για τις κινήσεις της Άγκυρας τόσο σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο πεδίο του μεταναστευτικού, με τη συνεχή εργαλειοποίηση των προσφύγων από την πλευρά της Άγκυρας.

Την ώρα που η πίεση της Δύσης προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται, η Άγκυρα τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση. Απ’ τη μία συνεχίζει να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου, απ’ την άλλη εμφανίζεται ανοικτή στο διάλογο. Η Αθήνα διαμηνύει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν ν’ αποκατασταθούν μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την αναθεωρητική ατζέντα. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας. Θα ήταν πολύ καλύτερο να εστιάζαμε σε αυτή την πτυχή της θετικής ατζέντας, από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία, μονίμως, την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο μίας ρητορικής η οποία πιο πολύ απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση».

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Υποψήφιος για το Κογκρέσο «άνθρωπος» του Ερντογάν

Σκληρό εννεάμηνο μέχρι τις εκλογές

Στην Αθήνα υπάρχει η βεβαιότητα πως το σκηνικό θα παραμείνει έντονο μέχρι τις τουρκικές εκλογές το καλοκαίρι. Αν και διπλωμάτες που συνομιλούν με το Reader.gr υποστηρίζουν πως δεν θεωρούν πιθανή την στρατιωτική κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, αφού κάτι τέτοιο εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη θέση της Άγκυρας μέσα στη συμμαχία, εντούτοις θεωρούν πως οι προκλήσεις της Άγκυρας θα συνεχιστούν, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Λιβύη. Στη μεν Κύπρο, μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπου αναμένεται να ακουστούν ιδέες ακόμη και για προσάρτηση των κατεχομένων,  αφού η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως δεν συζητά πλέον το ενδεχόμενο λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής συνομοσπονδίας. Στη δε Λιβύη, υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Λιβυκό πέλαγος που σκοπό θα έχει κυρίως να τεστάρει τα νεύρα της Αθήνας αλλά και του Καϊρου.

Άγκυρα: Ζητά επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα η Άγκυρα ισχυρίζεται πως περιμένει από την Ελλάδα το πράσινο φως για την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οιικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μετά τις απειλές Ερντογάν, στο φόντο της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι εκκρεμεί απάντηση της Αθήνας για επανέναρξη της συζήτησης περί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, «εδώ και 2 χρόνια περιμένουμε να απαντήσουν την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Τουρκία. Στο πλαίσιο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον φίλο μας Έλληνα Υπουργό Άμυνας για το θέμα αυτό. Περιμένουμε τώρα απάντηση από αυτούς». 

Τουρκία κατά ΗΠΑ, Γαλλίας και Ελλάδας

Εντωμεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε για μία ακόμη φορά με τη Δύση, εξαπολύοντας νέες επιθέσεις κατά της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ελλάδας. Μετά την ομολογία της εταιρείας τσιμέντου Lafarge ότι κατέβαλλε εκατομμύρια δολάρια στον ISIS για να παραμείνει εργοστάσιό της ανοιχτό στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι γνώριζε για τις διασυνδέσεις της γαλλικής βιομηχανίας με τους τζιχαντιστές. Κι ενώ ο Ερντογάν δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, η Αγκυρα παίρνει θέση υπέρ του Ριάντ στη διαμάχη που έχει προκύψει με την Ουάσινγκτον μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκφοβισμό.

Μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση Μπάιντεν διαμηνύει ότι εμμένει στις αποφάσεις της. Παράλληλα, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική του κατά της χώρας μας, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για ισλαμοφοβία στη δυτική Θράκη. Την ίδια ώρα η Σουηδία αποστέλλει επιστολή στην Τουρκία με όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες της σχετικά με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Οπως αναφέρει, έχει εντείνει τις δραστηριότητες κατά των Κούρδων του PKK ενω το θέμα θα συζητήσει ο Σουηδός πρωθυπουργός με Τούρκο πρόεδρο σε επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA