Μενού
euaggelos-apostolakis
Ευάγγελος Αποστολάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Υπέρ της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μιλιά είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Μάλιστα σχολιάζει και τα όσα έχουν ειπωθεί από Τούρκους αξιωματούχους που απειλούν ακόμα και με πόλεμο σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει την επέκταση στο Αιγαίο λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος που δεν μπορεί να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας ενός άλλου κράτους».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αποστολάκης προτείνει για την ΑΟΖ: «όλα τα κράτη που η ΑΟΖ τους γειτνιάζει με τη δική μας και της Τουρκίας, πρέπει να κάτσουμε κάτω με το καθένα ξεχωριστά για να βρούμε έναν τρόπο να παραπέμψουμε τα θέματα σε Διεθνές Δικαστήριο». Για το αν θα πρέπει να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο απάντησε «βεβαίως» και συμπλήρωσε: «Εχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις, υπάρχουν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο η επέκταση μπορεί να γίνει με προϋπόθεση πως θα υπάρχουν «δίαυλοι διεθνούς θαλάσσιας επικοινωνίας. Οπότε με κάποιο τρόπο και με προτάσεις που ήδη έχουν συζητηθεί και μεθοδευτεί θα μπορούσε να προχωρήσει». 

Για την αντίδραση της Τουρκίας που έχει προειδοποιήσει ακόμα και με casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ο κ. Αποστολάκης απαντά: «όποια και να είναι η αντίδραση, η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας ενός άλλου κράτους». Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία είπε: «θεωρώ πως η μέθοδος του να αποφεύγεις το θερμό επεισόδιο με τέτοιου είδους παραχωρήσεις όπως η αναστολή ή καθυστέρηση αναλήψεως και εκμετάλλευσης των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Θεωρώ πως πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα πως δεν αφήνουμε τίποτα, δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα και πως όλα τα έχουμε στο τραπέζι».

«Οσο υποχωρούμε ο Ερντογάν κερδίζει»

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και να κερδίσει αυτά που θέλει κλιμακώνοντας και εκβιάζοντας. Οσο εμείς με δεδομένο ότι δεν θέλουμε να συγκρουστούμε υποχωρούμε συνέχεια, εκείνος κερδίζει. Εγώ δεν λέω πως πρέπει να συγκρουστούμε αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.  Οσο για τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου που χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο» τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως θέλει να ακυρώσει τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία, ο Ευάγγελος Αποστολάκης απαντά: «Ο κ. Τσίπρας δεν μιλά για ακύρωση λαλά για επαναδιαπραγμάτευση, το οποίο είναι κάτι που δεν ξέρω αν θα αποδώσει ή αν μπορεί να γίνει. Δεν σταματούν οι συμφωνίες ή η παραλαβή των πλοίων αν κουβεντιάζουμε». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA