Μενού
  • Α-
  • Α+

Το γεύμα Καραμανλή-Σαμαρά, το δεύτερο μέσα σε τρεις μόλις μήνες είχε ως θέμα τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε σε 8 μόλις μέρες ο Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του και ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι παρών. Να σημειώσω πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα των παρακολουθήσεων και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν ενδιαφέρον τα όσα θα πει. Πάντως περίπτωση αποστρατείας για κάποιον εκ των δυο πρώην πρωθυπουργών δεν βλέπω να υφίσταται, από ό,τι μαθαίνω και ούτε τέτοια πρόθεση έχει εκφραστεί από το Μαξίμου.

Υποκλοπές... εσωτερικού

Θα περίμενε κανείς με τον χαμό που έχει γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες με την υπόθεση των υποκλοπών και την έκταση που πήρε το θέμα και στον διεθνή Τύπο, διεθνείς επενδυτές και άνθρωποι του επιχειρείν που θέλουν να κάνουν δουλειά με τη χώρα μας, να έχουν απορίες και να θέτουν το ζήτημα στον πρωθυπουργό όπου τον βρίσκουν. Φευ! Όπως μου είπε πηγή μου από τις σοβαρές, στην πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και στο roadshow της Morgan Stanley, κανείς δεν ρώτησε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την... ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν κάνω πλάκα, κανείς δεν ρώτησε. Κάτι τέτοιο με ωθεί στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση, εν τέλει, είναι... εσωτερικής καύσης.

Ολοι υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» 

Μικρό στιγμιότυπο από την προηγούμενη εβδομάδα που έχει τη σημασία του: Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ομιλητής σε συνέδριο για την ενέργεια και στο ακροατήριο ήταν Γιάννης Μανιάτης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καθότι του δικό τους πάνελ ήταν αμέσως μετά. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο θέμα της αδειοδότησης οικοπέδων που έγινε επί υπουργίας Μανιάτη και κοιτώντας τον πρώην υπουργό είπε: “Να ξέρετε, εμείς είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης”. Και του απαντά από το κοινό ο Μανιάτης “Κι εμείς Πρόεδρε, επίσης”. Το ακροατήριο γέλασε, αλλά όπως είπε αργότερα ο καθηγητής και πρώην υπουργός, το φυσικό αέριο που είναι το καύσιμο μετάβασης δεν πρέπει να αγνοείται από κανέναν, ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι των ερευνών. 

Το αντίο του εκπροσώπου

Ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου που διετέλεσε την τελευταία διετία Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποχωρεί την επόμενη εβδομάδα από τη θέση του και αναλαμβάνει το νέο του πόστο στη Γενεύη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Στην ίδια πόλη που ήδη βρίσκεται ο επίσης εξαιρετικός Αλέξανδρος Γεννηματάς, που ήταν ο προηγούμενος Εκπρόσωπος στο υπουργείο επί Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Κατρούγκαλου και Νίκου Δένδια. Πρόκειται για τη γενιά των 40αρηδων του υπουργείου Εξωτερικών που έχουν τραβήξει αρκετά ζόρια τα τελευταία χρόνια της έξαρσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια οι οχλήσεις των δημοσιογράφων δεν έχουν τελειωμό. Η στήλη εύχεται στον κ. Παπαϊωάννου, καλή νέα αρχή! 

Το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ 

Έχω ακούσει αρκετά ονόματα τις τελευταίες ημέρες για την πρόταση που θα κάνει ο Ανδρουλάκης στο Επικρατείας. Και το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου έχει έρθει στην επιφάνεια, όπως κι αυτό του Γιάννη Πανούση αλλά και άλλων επιφανών Κεντροαριστερών. Θέλω να επισημάνω, χωρίς να υπονοώ κάτι, πως πριν από όλα ο κ. Ανδρουλάκης θα ζυγίσει πολύ καλά τον τρόπο εμπλοκής του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκλογική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ πριν λάβει οριστικές αποφάσεις. 

Δέντρο με αέρα Νέας Υόρκης

Λίγη γκλαμουριά χρειαζόταν στον τόπο αυτές τις μέρες και την προσφέρει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος βρίσκεται μαζί μας για τη Διεθνή Σύνοδο για τον Αντισημιτισμό που φιλοξενεί φέτος ο δήμος της Αθήνας. Η σύνοδος έγινε χθες στο Grand Hyatt, ενώ σήμερα ο κ. Άνταμς θα βρεθεί στην πλατεία Κοτζιά και θα υπογράψει μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη την αδερφοποίηση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι μαζί με τους άλλους δημάρχους θα είναι το απόγευμα στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου που έχει έρθει στο Σύνταγμα "καρφί" από το Καρπενήσι. Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά της ΕΡΤ.

Ο Βλάσσης βλέπει... περιφέρεια

Σας έχω πει εδώ και καιρό ότι υπάρχει ζήτημα με τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δεν σημειώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και θα ζοριστεί με βάση πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας. Με φόντο και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη την άλλη Δευτέρα, στις 5 του μήνα, μαθαίνω ότι ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης δεν κρύβει πλέον το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την περιφέρεια. Ίδωμεν, γιατί έχουμε χρόνο ακόμα.

Το οδοιπορικό του Ζορμπά

Με την αφυπηρέτησή του από το εισαγγελικό λειτούργημα, ο επίτιμος πλέον Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Ζορμπάς το έριξε στην ιστορική έρευνα και στη συγγραφή. Κατέληξε, λοιπόν, σε ένα τρίτομο έργο με τίτλο "Πολιτικό Οδοιοπορικό 1914-1940", με πλούσιες πολιτικές και ιστορικές λεπτομέρειες. Το βιβλίο του χαλκέντερου εισαγγελέα θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, και θα μιλήσουν ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο νομικός και καθηγητής των Στρατιωτικών Σχολών Γιάννης Παπαφλωράτος, αλλά και η συγγραφέας-ιστορικός Χαρίκλεια Δημακοπούλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA