Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα Πέμπτη (8/12) κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης - εκτός Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.

Όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το «παρών» στη Βουλή και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση. Είναι, μάλιστα, η πρώτη δια ζώσης αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων μετά το καλοκαίρι. H συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» ξεκίνησε στις 09:00 και αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το βράδυ στη Βουλή, ενώ θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

LIVE η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: 

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Η αρχική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πρόκειται, δε, για την πρώτη δια ζώσης σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναμένεται να είναι μετωπική. Απέναντι στο σκηνικό σκληρού πολιτικού ροκ που εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας και τη «λασπομαχία» που του καταλογίζει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με συνεργάτες του - θα επιμείνει θεσμικά, δείχνοντας την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και τις πρόνοιες του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, τη θωράκιση των πολιτών από τα κακόβουλα λογισμικά και τα αυστηρά φίλτρα προστασίας του απορρήτου των πολιτικών προσώπων.

Αυτό πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα αφήσει αναπάντητη την άνευ αστερίσκων υιοθέτηση αστήρικτων και αναπόδεικτων καταγγελιών εμπλοκής της κυβέρνησης σε παρακολουθήσεις, τις οποίες το κυβερνητικό επιτελείο έχει απορρίψει ως αισώπιους μύθους και κατασκοπευτικού τύπου μυθιστορήματα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας δημιουργίας κλίματος πολιτικής ανωμαλίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά στις παρακολουθήσεις και τα έωλα δημοσιεύματα, αφενός έναν τρόπο δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων για να πλήξει στο δρόμο προς τις εκλογές την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που υπερτερεί σε όλα τα δημοσκοπικά πεδία, αφετέρου σωσίβιο διάσωσης της ήττας του στις εκλογές.