Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και τα κακόβουλα λογισμικά που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στόχος του Σχεδίου Νόμου είναι να άρει τις αστοχίες που αναδείχτηκαν με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και να οριοθετήσει το πεδίο στο οποίο καλούνται να κινούνται όλοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός τοποθετούμενος στη Βουλή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική, συνέχισε. Η θέση μας στον χάρτη απαιτεί συνεχή και διαρκή εγρήγορση. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τομές που φέρνει το νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών:

 • Η καθολική απαγόρευση διακίνησης κακόβουλων λογισμικών.
 • Ο διοικητής της ΕΥΠ πλέον θα είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. «Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ».
 • Συστήνεται ακαδημία μυστικών υπηρεσιών και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.
 • Γίνεται πιο σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας «εθνικής ασφάλειας»
 • Μπαίνουν περισσότερα φίλτρα ελέγχου στα αιτήματα άρσης απορρήτου.
 • Η ενημέρωση όσων μπαίνουν σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά από τρία χρόνια μετά από κρίση ειδικής επιτροπής.
 • Τα αρχεία θα διαγράφονται σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά ο φάκελος θα κρατείται για 10 χρόνια.
 • Απαγορεύεται η χρήση κακόβουλου λογισμικού από ιδιώτες.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πληθωρισμό από «αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων». Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, καλλιτέχνες. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές χωρίς ποτέ να δίνεται ένα στοιχείο. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Δεν ζητήσατε ποτέ μια συγνώμη για την άθλια σκευωρία». Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή εμπλοκή και των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα. Σε αυτό το πεδίο δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια, τόνισε.

Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο λαβύρινθο της λάσπης, δήλωσε. Αναφέρθηκε δε σε προσπάθεια να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Ισως δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κος Τσίπρας θα αναζητήσει δικαιολογία για την ήττα του στις εκλογές». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Αλέξη Τσίπρα:

 • Γιατί συνδέετε νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί ημερών σας πέραν του Πιτσιόρλα;
 • Μήπως χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση τηλεφώνων πολιτικών σας αντιπάλων;
 • Γιατί αλλάξατε το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ;
 • Γιατί πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Πόσες αμαρτίες ξεπλύνατε με αυτόν τον ποινικό κώδικα
 • Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών;

Κύριε Τσίπρα θα απολογηθείτε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα 5 μέρες πριν τις εκλογές;

«Γιατί 5 μέρες πριν τις εκλογές μετατρέψατε τη χρήση λογισμικών από κακούργημα σε πλημμέλημα; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιος επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους. Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό τον Ποινικό Κώδικα κ. Τσίπρα; Τι άλλο θα δούμε; Γιατί με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε τη Δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες αξιόποινες πράξεις γιατί ισχύει πάντα η πιο ευνοϊκή διάταξη. Ποιους επιθυμούσατε τελικά να ξεπλύνετε; Κατάλαβα. Λέτε ότι εμείς κάναμε παρακολουθήσεις όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση ελέγχαμε την ΕΥΠ και από την υπερβολική σας καλοσύνη ψηφίσατε 5 μέρες πριν τις εκλογές διάταξη για να ξεπλύνετε εμάς. Μάλιστα.

Το λέω και στον κ. Κατρίνη. Γιατί αρνείστε να τραβήξουμε σήμερα μια κόκκινη γραμμή από τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ: Εχετε μία ευκαιρία, εσείς κ. Τσίπρα δεν νομίζω ότι θα το κάνετε, να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό κι αυτό το μακελειό της λάσπης. Και για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια, για να λιώσετε τους παγετώνες της διαβολής. Κι αν θέλετε οπωσδήποτε να αναζητήσετε σενάρια κατασκοπείας διαβάστε τουλάχιστον έναν Τζον λε Καρρέ που έλεγε ότι η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέματα.

 

Δεν γίνεται να γυρίσει κανείς στο παρελθόν για να ψαρέψει στα θολά νερά του. Το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, συμφωνούμε με τον κ. Τσίπρα. Να το πείτε εδώ να ακουστεί Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες εφόσον διαπιστωθούν. Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής – ας διατυπώσει επιφυλάξεις – το νέο σχέδιο που έρχεται προς ψήφιση. Απαντά σε όσα τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες. Η λειτουργία ΕΥΠ αλλάζει ριζικά, τολμηρά και υπεύθυνα. Αν καταψηφίσετε επί της αρχής λέτε όχι στην κατάργηση των κακόβουλων λογισμικών.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε

Είμαστε λίγους μήνες πριν το 2023. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό. Δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα. Εγώ θα απαντήσω σήμερα για τα μεγάλα τα αληθινά και τα κρίσιμα. Όχι στα ψεύτικα και τα υποκριτικά. Θα σας το ξαναπώ κ. Τσίπρα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν την επόμενη μέρα, αλλά μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη Δημοκρατία μας. Προτείνω να γυρίσουμε μαζί σελίδα ψηφίζοντας το σημερινό νομοσχέδιο. Ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση. Αυτό σας καλώ να κάνουμε κάνοντας νόμο του κράτους από αύριο αυτό το νομοσχέδιο»