Μενού
mitsotakis
Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις και από υπερβολική καλοσύνη ψηφίσατε διάταξη για να μας ξεπλύνετε μήπως; Αν ψάχνετε σενάρια κατασκοπείας διαβάστε λίγο τον Τζον Λε Καρρέ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ. «Ο Λε Καρρέ έλεγε ότι η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ποιος είναι, όμως, ο Βρετανός συγγραφέας που πέθανε το 2020 στα 89 του χρόνια; 

Ο Λε Καρρέ (το πραγματικό του όνομα είναι Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ) θεωρείται ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ' ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία πρόσφατων έργων όπως «Ο ράφτης του Παναμά», «Σινγκλ & Σίνγκλ» και «Ο επίμονος κηπουρός» τους διέψευσε.  

Πολλά από τα μυθιστορήματα του μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το 2008 στον πίνακα των καλύτερων 50 Άγγλων συγγραφέων του 20ου αιώνα που συνέταξαν οι Times, ο Λε Καρρέ κατέλαβε την 22η θέση. Το 2010, ο Λε Καρρέ δώρισε το λογοτεχνικό του αρχείο στην Bodleian Library της Οξφόρδης. Ανάμεσα σε 85 κουτιά υπήρχαν τα χειρόγραφα του «Tinker tailor soldier spy» και του «Ο επίμονος κηπουρός». 

Η μητέρα του, εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο μικρός Ντέιβιντ ήταν πέντε ετών. Το βίωμα αυτό, ίσως τον μετέτρεψε αργότερα σε έναν μυστικοπαθή και εσωστρεφή νέο. Η τραυματική παιδική ηλικία του συγγραφέα τον μεταμόρφωσε σε έναν άνθρωπο -όπως το είχε θέσει ο ίδιος- “ο οποίος θα έπρεπε να προστατευθεί για να μην τον ανακαλύψουν”. Η ικανότητά του να κρύβεται μέσα στο πλήθος θα του έδινε τα εφόδια για να γίνει, κάποια στιγμή, συνεργάτης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και να συνάψει σχέση με τη γυναίκα του καλύτερου του φίλου, του σεναριογράφου Τζέιμς Κέναγουεϊ. Από τα 25 του και μετά, ο Λε Καρρέ γνώριζε ήδη τον πιο σημαντικό κανόνα που θα αξιοποιούσε στη δουλειά του: “Τίποτα, μα απολύτως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.” Ούτε καν η ίδια η ζωή του Βρετανού μυθιστοριογράφου.

Αποκαλύψεις για τη άγνωστες πτυχές της ζωής του σπουδαιότερου συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων έκανε η λρυφή ερωμένη του,  Σουλέικα Ντόσον στην ανεπίσημη βιογραφία του, «The Secret Heart»