Μενού
tsipras
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με μία σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τη μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει τη δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από τη βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους Ευρωβουλευτές; Και άλλους πολιτικούς; Και άλλους δημοσιογράφους; Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων;». «Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, σας καλώ να παραιτηθείτε. Σας ζητώ να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα εγκλήματα»

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν «έπρεπε να περάσουν 3μιση χρόνια για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτικές πρακτικές»: «Έχετε οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανή εκτροπή για τα δημοκρατικά δεδομένα». «Το νομοσχέδιό σας δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Ο ορισμός της Εθνικής Ασφάλειας έχει τέτοιο εύρος και βάθος που χωράει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να αναχθεί σε λόγο εθνικής ασφάλειας που θα νομιμοποιεί μια παρακολούθηση, κατά παράβαση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται 3 χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης η ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.

Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη», τόνισε επισταμένως ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτή η τριετία​ που πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της παρακολούθησης κάποιου και της ενημέρωσής του, δε σας φαίνεται ύποπτη; Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει τον λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΥΠ έρχονταν και επικαλούνταν το απόρρητο, ενώπιον του Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ. Το νομοσχέδιο σας δεν επιλύει τίποτα επ’ αυτού. Έτσι, ο διοικητής της ΕΥΠ δε θα είναι υπόλογος σε καμία ελεγκτική αρχή, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Το νομοσχέδιο σας προβλέπει την καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων έπειτα από 6 μήνες. Αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν έρχεται να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του κ. Κοντολέοντος στις 29 Ιουλίου – την ημέρα που κατέθετε την αίτηση για ενημέρωση στην ΑΔΑΕ- έδωσε εντολή να καταστραφεί το πρωτογενές υλικό των παρακολουθήσεων;», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Σ​το νομοσχέδιο σας δεν διευκρινίζετε την έκταση του ελέγχου της ΑΔΑΕ. Τη μετατρέπετε σε μια διακοσμητική Aρχή.​ Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής».​

«Είστε ο Ελληνας Ορμπαν»

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης». «Και το χειρότερο είναι πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Μετά τις εκλογές όλα αυτά αφενός θα καταργηθούν ως νομοθετικές ρυθμίσεις και θα δουν τ​ο φως της δημοσιότητας όλες οι πραγματικές πληροφορίες που θα αποδείξουν περίτρανα την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων 40 ετών».

«Καμία νομοθετική ασάφεια δεν σας οδήγησε να παρακολουθήσετε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θάνο Κουκάκη. Δεν ευσταθούσε ούτε η επίκληση στην εθνική ασφάλεια. Δεν μας είπατε ποτέ τον λόγο της παρακολούθησής του κ. Ανδρουλάκη. Και για αυτόν τον λόγο ήταν παράνομη η πράξη». «Η πολιτική σας δίνει λόγο στο άδικο. Άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα δεχθεί αυτήν την εκτροπή», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας λέγοντας πως «η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με αίμα. Όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες της πολύ σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει. Και στον ελληνικό λαό, και στην ελληνική Δικαιοσύνη».