Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η γεμάτη ένταση συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών και του νομοσχεδίου που κατατέθηκε. Στην δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και στην τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα πνεύματα οξύνθηκαν και τελικά ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε ξανά τον λόγο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ωστόσο είθισται να μιλά τελευταίος ως πρωθυπουργός της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίμονα από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως είναι «πολύ σημαντικό εθνικό ζήτημα». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό, με επιτακτικό ύφος, να απαντήσει άμεσα όσο ο ίδιος βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. «Όταν τελειώσετε, όταν κατεβείτε κάτω» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αρχικά είπε «δεν κατεβαίνω» και ζητούσε απάντηση για να συνεχίσει, τελικά διέκοψε την δευτερολογία του, κατέβηκε από το βήμα και έδωσε τον λόγο στον πρωθυπουργό για να απαντήσει. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι εφόσον μιλούσε για τρίτη φορά ο πρωθυπουργός τότε δεν θα μπορούσε να του ξαναδώσει τον λόγο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι βάσει του κανονισμού έχει το δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή θέλει τον λόγο, χωρίς να αρνείται ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για πιθανή παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε έκρηξη. Για δέκα περίπου λεπτά, ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ οι βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ φώναζαν «ντροπή» και «αίσχος».

Τελικά, αρκετή ώρα μετά, χωρίς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και έκανε την εξής δήλωση: «Από την ΕΥΠ, όχι από κακόβουλο λογισμικό. Φρόντισε να μην απαντήσει. Είναι κρίσιμη η στιγμή. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια της χώρας. Δεν έδωσε απάντηση, επειδή του ζήτησα την παραίτηση. αν αποδειχτεί ότι ψεύδεται. Δεν μπορούμε να συζητάμε με όρους πολεμικής επικοινωνίας., Η στιγμή της αποχώρησής του θα τον ακολουθεί για πάντα». 

Η τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Κύριε Τσίπρα είστε ψεύτης. Είπατε το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο μου  Είστε ψεύτης. Είστε ψεύτης έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό. Και πάντως εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της ΕΥΠ που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας. Τελεία και παύλα. Και δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το predator στο γραφείο μου; Ανεβείτε πάνω αν έχετε στοιχεία.  Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; 

Η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η πολιτική αντιπαράθεση σε θέατρου του παραλόγου. 
Και για το ερώτημα που θέσατε. Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο ΑΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από ΕΥΠ. Από πού το ξέρετε αυτό; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο έτσι; Προσκομίσατε στοιχεία; Αποδείξεις;  Ο κ. Ντογιάκος επειδή είπατε κάτι ακτιβισμούς να πάμε μαζί – που αντιστοιχούν σε θέατρο γυμνασίου. Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος, μπορεί να φωνάζει να ζητήσει να ερευνήσει, να πάει ΑΔΑΕ, παρόχους, να ψάξει περίοδο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Άρα προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Θα ψάξει τα πραγματικά περιστατικά. 
Αυτό οφείλει να κάνει και θα την προστατέψουμε. Αλλά δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η συζήτηση σε αυτή την αίθουσα και στο δημόσιο διάλογο σε ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο πράγματι θέτει σε κίνδυνο τις Ε.Δ. και την ασφάλεια της χώρας.  Και επειδή είπατε δεν παίζουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Δεν παίζετε εσείς όταν εργαλειοποιείτε μία πληροφορία για την οποία δεν έχετε μία απόδειξη; Και ζητάτε από μένα να αποδείξω το ανάποδο; Όχι κ. Τσίπρα εσείς θα το αποδείξετε. 

Κι επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Εγώ δεν κάνω μηνύσεις. Αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνη σας ο κ. Κοντονής τα λέει κι ο κ. η Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν κάνετε εσείς μήνυση στον κ. Κοντονή αν θεωρείτε ότι σας συκοφαντεί.  Για να μην έχουμε άλλα ευτράπελα.  Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός. Κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα 3 φορές εμείς και 2 φορές εσείς. Ότι είχατε να πείτε το είπατε κ. Τσίπρα η συζήτηση λήγει».

Μητσοτάκης σε Τζανακόπουλο - «Πρέπει να ντρέπεσαι»

Νωρίτερα, οξύ ήταν το κλίμα στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης (8/12). Συγκεκριμένα, «σκληρούς» χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος στη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού όταν ο τελευταίος διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε ούτε γνώριζε για παρακολουθήσεις των υπουργών του αλλά και των ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή με φωνές και κραυγές από εκατέρωθεν «στρατόπεδα».

Ολα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε υψηλούς τόνους: «Λέτε γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή όχι. Προσέξτε, για παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο αν έγιναν ή όχι. Εχω το δικαίωμα να αμφισβητώ τη λίστα του Predator γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ενώ περιλαμβάνονται συγγενείς μου, η γραμματέας μου. Άρα έμενα ήθελε κάποιος να παρακολουθεί. Άρα παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου».