Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου.   Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες των ηγετών Ισπανίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κύπρου, Σλοβενίας και Κροατίας, αναμένεται να επικεντρωθούν σε τρεις θεματικές:  Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, οι ηγέτες των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED-9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ,  με COVID-19.

Στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED, η οποία φιλοξενήθηκε Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο συμπεραμβανομένης της Σύμωσης των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Βέβαιο θεωρείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με ευθείες πολεμικές απειλές όπως «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει εκ νέου πως «ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέσει στον 21ο αιώνα» και πως τα σύνορα και η γεωγραφία δεν ξαναγράφονται στη βάση αυτοκρατορικών φαντασιώσεων.