Μενού
dendias
Νίκος Δένδιας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα. «Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει» επεσήμανε. Όμως, πρόσθεσε, «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία». «Αλλά, όμως, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις συναντήσεις του στα Τίρανα είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

«Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις»

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στα Τίρανα. «Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1605575431242989568

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έκανε μια σειρά επισκέψεων σε εκπαιδευτικούς φορείς στην Αλβανία. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο και συνάντησε καθηγητές και μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Ακόμη «έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο σχολείο «Πρωταγωνιστές» και συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1605558861624053760