Μενού
pompeo-erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μάικ Πομπέο | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Το βιβλίο που εξέδωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αγκυρα κυρίως για τα όσα περιγράφει από περιστατικά επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του γραφείου του Ερντογάν, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη χωρίς να συναντήσει κανέναν Τούρκο αξιωματούχο θέλοντας να δείξει την στήριξή του.

«Οταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί ιδιωτικά με τον Πενς για λίγα λεπτά. Περίπου μισή ώρα αργότερα είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Μάταια. Πέρασαν άλλα είκοσι λεπτά και ήμουν αποφασισμένος. Περπάτησα στο διάδρομο χωρίς άδεια και προσπάθησα να σπρώξω να ανοίξω την πόρτα του δωματίου όπου συναντήθηκαν ο Ερντογάν και ο Πενς. Ηταν κλειδωμένο. Τότε είπα στον συνομιλητή μου ότι θα σπάσουμε την πόρτα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο, όπως αναδημοσιεύουν τα τουρκικά Μέσα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο για την οποία σημειώνει: «Τον Νοέμβριο του 2020, επισκέφτηκα τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίο. 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από αυτήν την εκκλησία. Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί την εκκλησία, γι' αυτό φρόντισα να μην συναντήσω κανέναν Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο στο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη. Ηταν ένα μήνυμα: Αυτή η εκκλησία είναι ανεξάρτητη, πρέπει να παραμείνει χωριστή και ελεύθερη από το κράτος. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν ευχαριστημένοι, αλλά ο Ορθόδοξος κόσμος κατάλαβε ότι η Αμερική υποστηρίζει το θεόδοτο δικαίωμά τους να προστατεύουν την πίστη τους».

«Πυλώνας σταθεροποίησης» η Ελλάδα

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στις σχέσεις του με την Ελλάδα. «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το πώς ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα, μια χώρα που ήταν λυσσαλέα κατά των ΗΠΑ αλλά τώρα μας βλέπει ως εταίρους. Μεγάλο μέρος της εστίασής μου με τον Μητσοτάκη ήταν στην παράνομη αναζήτηση ενέργειας της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το 2019 Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παρευρέθηκε στην τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για να συζητήσουν την ενεργειακή εξερεύνηση στην περιοχή.

Τον Νοέμβριο του 2020 έκανα και κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έγραψα επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών επαινώντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθεροποίησης» στην περιοχή. Κάλεσα την Τουρκία «να τερματίσει τις υπολογισμένες προκλήσεις της και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα». «Την τελευταία φορά που ένας Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε μια τόσο ανοιχτή δήλωση για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, υπό τον Χένρι Κίσινγκερ. Οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν πολύ από τα λόγια μου. Τα δύο ταξίδια μου στην Ελλάδα ενίσχυσαν τη σημασία αυτής της σχέσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες» συμπληρώνει.

Αντιδράσεις από τους Τούρκους - Τσαβούσογλου: «Υπερβολές»

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε τη δική του θέση για τα όσα αναφέρει ο Πομπέο. «Εγραψε αυτό το βιβλίο, νομίζω, για να ξεκινήσει την προεδρική υποψηφιότητά του. Υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες για τους ισχυρισμούς του. Υπάρχει υπερβολή. Υπάρχει διπλό μέτρο» σχολίασε ενώ για το περιστατικό στο γραφείο του Ερντογάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως: «Πριν από τη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, πραγματοποιήθηκε μια τετ-α-τετ συνάντηση μεταξύ του Προέδρου μας και του Πενς. Ενώ περιμέναμε σε ένα άλλο δωμάτιο με τον Πομπέο και άλλους φίλους, είδαμε ότι ο Πομπέο ένιωθε άβολα με την παράταση του χρόνου και μας ζήτησε επίσης να πάμε μέσα». Σημείωσε, δε, πως: «Οταν κοιτάμε τα περισσότερα από τα στοιχεία που είναι γραμμένα στο βιβλίο, υπάρχουν εξωπραγματικές πληροφορίες. Υπάρχει μια υπερβολή. Στα γραπτά τους βλέπουμε πόσο ανειλικρινείς είναι και πόσο υποκριτές είναι στις σχέσεις».

Αλλά και ο Ιμπραχίμ Καλίν, την Τετάρτη υποστήριξε πως όσα αναφέρει ο Πομπέο στο Βιβλίο του, είναι ψέματα.