Μενού
protasi-momfis
Πρόταση μομφής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία υποβλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση δυσπιστίας, μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μετά την ηλεκτρονική καταμέτρηση 156 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 143 «ναι», ενώ δεν ψήφισε κανείς «παρών» σε σύνολο 299 ψήφων. 

Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές. Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.

Η σημερινή διαδικασία είχε αρκετές εντάσεις, με εκατέρωθεν βέλη να εξαπολύονται. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξαν να πλήξουν επί προσωπικού τον πολιτικό τους αντίπαλο, με την φράση «συνένοχος ή βλαξ» να χρησιμοποιείται από αμφοτέρους. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ενορχηστρωτή του κυκλώματος παράνομων παρακολουθήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε στον κ. Τσίπρα ότι ουδέποτε έλαβε επιστολή από τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ κι ότι δεν υπήρχε λίστα με ονόματα, τα οποία προφασίστηκε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη.

Μητσοτάκης: Είστε αφελής ή επικίνδυνος όταν αδιαφορείτε συνειδητά για το εθνικό συμφέρον

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε τη γραμμή που είχε προαποφασιστεί. Να συγκρίνει τα πεπραγμένα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επί των διακυβερνήσεών τους. Παράλληλα, επιχείρησε να του επιστρέψει σαν μπούμερανγκ το θέμα των παρακολουθήσεων κατηγορώντας τον για παρέμβαση στο έργο του κ. Ράμμου.

Για την επιστολή Ράμμου σε Τσίπρα: Ας υποθέσουμε ότι οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν. Γιατί δεν τα έμαθα εγώ και τα μάθατε εσείς; Μήπως γνωρίζατε από πριν τα πρόσωπα στα οποία αναφερθήκατε;

Για την αλλαγή του ΠΚ αναφορικά με τις υποκλοπές: Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές, κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να αλλάξετε τον ΠΚ. Μετατρέψατε τις υποκλοπές από κακούργημα σε πλημμέλημα. Παρακολουθούσατε το ΚΚΕ κι άλλους πολλούς που θα μάθουμε στην πορεία. Δηλαδή επί ημερών σας, έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το σκάνδαλο που ταλανίζει την κοινωνία. Σαν πολύ δεν πάει κ. Τσίπρα;

Για τον θάνατο της μικρής Μαρίας στον Εβρο: Κουβέντα δεν έχετε πει για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Γιατί ήμασταν τόσο σίγουροι ότι δεν υπήρχε μικρή Μαρία; Γιατί ακριβώς, έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα. Είστε αφελής ή επικίνδυνος όταν αδιαφορείτε συνειδητά για το εθνικό συμφέρον πάνω στην μανία σας να υπονομεύσετε την κυβέρνηση.

Για τον φράχτη στον Εβρο: Θα γκρεμίσετε τον φράχτη; Θα συνεχίσετε να τον χτίζετε για να προστατεύσετε τα σύνορά μας;

Για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δίωξη Παππά: Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο Α2; Τι ρόλο έπαιζε ο κ. Αρτεμίου; Και τέλος πείτε μας, πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;

Για την κοινωνική πολιτική: Πώς ήταν η ανάπτυξη όταν κυβερνούσατε; Επί υπουργίας Τσακαλώτου 0,5% η χαμηλότερη στην ΕΕ. Μπράβο σας, ουραγοί. Πόση είναι στα 4 χρόνια της ΝΔ; Διπλάσια κι ενίοτε τριπλάσια του μ.ο. της ΕΕ. Τι έγινε με τις εξαγωγές; Εχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Υστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Για το περίφημο μαξιλάρι, αποτελούσε το ενέχυρο των δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας.

Τσίπρας: Ενοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε με τον λόγο του να πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού για το θέμα των παρακολουθήσεων κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι προκειμένου «να αποφύγει αυτή τη στιγμή», προέβη σε «συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες».

«Μέσα στον πανικό και μέσα στην αλαζονεία της ισχύος σας κάνατε ότι μπορεί κανείς να φανταστεί για να υπάρξει συγκάλυψη. Για να πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη Δημοκρατία. Εξαπολύσατε την τρομοκρατία για όσους τυχόν ξέρουν με απειλές 10ετούς φυλάκισης, με καταστροφές εγγράφων. Και μετά με δολοφονία χαρακτήρα» είπε ο κ. Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις και συνέχισε για το ίδιο θέμα: «Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξει ο νόμος για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ άνθρωπος χωρίς κριτήρια. Να ορίσετε τον ανιψιό σας στην ΕΥΠ. Να τοποθετηθεί η κυρία Βλάχου εισαγγελέας (...) Μία ερώτηση έχω να σας κάνω: Είναι η κυρία Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ, είναι μέλος του ρυπαρού δικτύου; Αν είναι μέλος γιατί μένει στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε αλλά σας κρατάει αυτή;».

Κλείνοντας το κεφάλαιο παρακολουθήσεις ο Τσίπρας είπε ότι «νομίζω η αλήθεια έχει γίνει διακριτή σε όλους. Δεν έχω καμία διάθεση προσωπικά να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. Αντιθέτως, είναι ικανότατος, εξυπνότατος, δεν είναι καθόλου βλαξ αλλά είναι ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά».

ΕΥΠ, Κουκάκης, ΚΙΝΑΛ, ΕΔ

«Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας και θα πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Γιατί ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη; Για εθνική ασφάλεια ή για  τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και για να τον έχετε όμηρο; Γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη; Επειδή ερευνούσε το σκάνδαλο των τραπεζικών. Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και όσους είναι στις προμήθειες εξοπλισμού; Είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Αυτές οι παρακολουθήσεις στις ΕΔ είναι νόμιμες; Θέλω μία απάντηση» 

Εξοπλιστικά

«Σε 3,5 χρόνια έχετε υπογράψει 15 δισ. εξοπλιστικά. Κάποια ήταν αναγκαία. Κάποια όμως με σκάνδαλα. Για το αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας διπλασιάστηκε το κόστος που σχεδίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρήσατε σε συμβάσεις χωρίς πρόβλεψη να πάει ούτε 1 ευρώ, μία θέση εργασίας στην Ελλάδα. Και κάθε φορά που ζητούσαμε διαφάνεια στις συμβάσεις λέγατε πως είμαστε προδότες. Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη. Εσείς οι πατριώτες γιατί παρακολουθούσατε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Τι σχέση έχουν οι παρακολουθήσεις με τα εξοπλιστικά;»

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσίπρας