Μενού
alexis-tsipras
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά στον ελληνικό λαό «απαντήσεις» για τις παρακολουθήσεις και να «μην το βάλει στα πόδια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Οπως τόνισε, η Βουλή καλείται να αποφασίσει «αν είναι με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή» και χρησιμοποίησε τη φράση «ένοχος ή βλαξ» αφήνοντας υπόνοιες πως τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζει το δεύτερο. 

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι προκειμένου «να αποφύγει αυτή τη στιγμή», προέβη σε «συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες». Οπως σημείωσε, παρ' όλα όσα έκανε, τώρα βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια» που επιχείρησε «εδώ και έξι μήνες να κρύψει στο σκοτάδι» και «με τον ελληνικό λαό που περιμένει απαντήσεις και εξηγήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου», «για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή», για τις οποίες, όπως είπε, «πλέον» ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν, «δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο». «Γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα να επιβάλατε, νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική από όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν μόνο «δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες", αλλά "σήμερα υπάρχουν αποδείξεις, αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους».

Χαρακτήρισε, δε, «θλιβερή» τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες, καταλογίζοντάς του ότι «την τελευταία φορά» που βρέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, «το έβαλε στα πόδια», όταν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησης, προτιμώντας την «ταπείνωση» από την «δέσμευση». Αυτή τη φορά, είπε, δε θα είναι «τόσο εύκολο» υπογραμμίζοντας πως εάν δεν δώσει «συγκεκριμένες απαντήσεις θα είναι άλλη μια ομολογία ενοχής».

«Ψέμα πάνω στο ψέμα - Ο κ. Μητσοτάκης ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά»

«Νομίζω η αλήθεια έχει γίνει διακριτή σε όλους. Δεν έχω καμία διάθεση προσωπικά να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. Αντιθέτως, είναι ικανότατος, εξυπνότατος, δεν είναι καθόλου βλαξ αλλά είναι ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα», τόνισε. 

Αναφερόμενος στις υποκλοπές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δεν πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου». «Εσείς δεν είπατε ψέματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κο Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Επίσημες διαρροές του Μαξίμου. Γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος», ανέφερε. 

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν είστε ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε  εξαπατημένος. Ένοχος είστε. Εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους.  Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας. Η απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Διότι τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.Νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στην παγίδα του κακόβουλου λογισμικού. Δεν τσιμπούσαν το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του predator. Ενός σύγχρονου κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να κατασκοπεύει 24 ώρες το 24ωρο τη προσωπική ζωή και τέτοια μηνύματα εστάλησαν σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ανθρώπους. Στο μισό πολιτικό σύστημα. Σε υπουργούς. Σε επιχειρηματίες. Σε δημοσιογράφους και άκουγαν όχι  μόνο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά κάθε στιγμή προσωπική 24 ώρες το 24ωρο. Δε το χωράει ανθρώπου νους» είπε. 

«Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια η μήπως υπήρχαν λόγοι που έχουν σχέση με την υλική και όχι την εθνική πραγματικότητα; Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική ; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο; Ηταν ύποπτος κατασκοπείας, ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετατράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει; Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών;  Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια ;Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια; Εκεί φτάσαμε;», είπε. 

«Ο Τσοχατζόπουλος είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις 8 δισ. ευρώ»

«Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Τον κο Θεόδωρο Λάγιο, γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κος Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Rafale απομακρύνθηκε; Και που μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κο Αλεξόπουλο; Ήταν και αυτός κατάσκοπος μήπως δε σας άρεσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε: «ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις 8 δισ., με σημερινές τιμές. Εσείς έχετε υπογράψει σε τρεισήμισι χρόνια 14 δις αι την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και τους επικεφαλής των εξοπλισμών και δε δίνετε καμία απάντηση. Τι να φανταστεί κανείς;».

«Το κόμμα σας, κύριε Μητσοτάκη χρωστάει είναι ένα κόμμα που χρωστά 300 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι στη ζωή με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πείτε μας σε ποια συμφωνία έχετε έρθει με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βρίσκεστε ακόμη σε οικονομική λειτουργία ;Πώς τα καταφέρνετε να τα βρίσκετε με τις τράπεζες και να μεταθέτετε συνέχεια την καταβολή των οφειλών σας, όταν απελπισμένοι δανειολήπτες χάνουν το σπίτι τους από τους λογής Πάτσηδες που τους κυνηγάνε για το ένα χιλιοστό του χρέους σας;», είπε. 

«Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν είναι με τη Δημοκρατία»

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής λέγοντας πως «σήμερα η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή και θα κριθούμε όλοι και εσείς κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης. Γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι μια πολιτική ή ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά αν το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει κόκκινες γραμμές απέναντι στην εκτροπή. Φοβάμαι ότι σήμερα η ιστορική σας επιλογή είναι να βάλετε το κομματικό συμφέρον πάνω από το Σύνταγμα και να μετατρέψετε έτσι ένα σκάνδαλο που αφορά τον κό Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της παράταξής σας συνολικά».