Μενού
mitsotakis-synodos-bryxelles
Κυριάκος Μητσοτάκης | Ελλ. Κυβέρνηση
  • Α-
  • Α+

Οικονομικό, επενδυτικό, αλλά και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον έχει η τριήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από αύριο, η οποία συνιστά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 17 χρόνια (τελευταία ήταν του Κ. Καραμανλή το 2005). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την εικόνα της νέας Ελλάδας, η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει πλέον - παρά τις διεθνείς κρίσεις - υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει βελτιώσει δραστικά το επενδυτικό της περιβάλλον.

Στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων του Πρωθυπουργού, αναμένεται να κυριαρχήσουν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί για την Ελλάδα άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7. Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν πως με δεδομένη την προσέγγιση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που επιδιώκει η Ιαπωνία, η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών project που διαμορφώνονται. Πεδίο συνεργασίας μπορεί να είναι και η ναυτιλία λόγω της σπουδαίας ναυτικής παράδοσης που έχουν τα δύο έθνη.

Στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό της χώρας θα τεθούν επί τάπητος διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να προσλάβει η σχέση των δύο χωρών.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Στο πεδίο των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει με τον επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξη Πατέλη, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, τη δραστική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την πρωτοπορία σε μία σειρά από project. Ήδη άλλωστε από την ιαπωνική πλευρά καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε έργα όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και να απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Θα συνοδεύεται εξάλλου από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ. Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Η δεύτερη, θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO. Στόχος είναι να διερευνηθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Η άλλη Ελλάδα

Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Εκεί σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων. Μια Ελλάδα «που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις», μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.