Μενού
erdogan - erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εχουμε μπροστά μας ακόμη 4 γεμάτους μήνες μέχρι την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία, οπότε, θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα απειλεί καθημερινά τη χώρα μας για να κρατήσει «ζεστό» το εθνικιστικό του ακροατήριο. Η Ελλάδα προκαλεί είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο TRT εξαπολύοντας ανυπόστατους χαρακτηρισμούς για στρατικοποίηση νησιών, «ενοχλήσεις» στο Αιγαίο κι άλλα αποκυήματα φαντασίας.

Παράλληλα, απείλησε ότι θα αυξήσει την εμβέλεια του πυραύλου Tayfun στα 1.000 χιλιόμετρα... «Η Ελλάδα κάνει εχθρικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. H ελληνική πλευρά καταφεύγει σε παράλογους ισχυρισμούς. διεκδικήσεις. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να βασίσει τους ισχυρισμούς της για τις  αεροπορικές παραβιάσεις. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα αυξάνει την ένταση με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, με την παρενόχληση των αεροπλάνων μας, και με παρενόχληση των ψαράδων.

Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας, φυσικά, δεν αφήνουν και δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητες αυτές τις εχθρικές ενέργειες. Συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί  τα νησιά, που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές και τους μεγάλους οικισμούς μας, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με τον πύραυλο Tayfun: «Με τον Tayfun κάνουμε προετοιμασίες. Δεν θα καθόμαστε με δεμένα τα χέρια στις ενέργειες που στοχεύουν με την ασφάλειά μας».

Εξάλλου ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «γιατί πιάνει πανικός τους Έλληνες; Ας φτιάξουν κι εκείνοι έναν Tayfun»: «Φυσικά, μετά, πανικοβάλλονται όταν λέμε Tayfun. Γιατί σε πιάνει πανικός καλέ; Δηλαδή, εμείς δεν θα κάνουμε τις δικές μας προετοιμασίες; Κάναμε τον Tayfun. Εντάξει. Αυτή τη στιγμή έχει βεληνεκές 560 χλμ. Αλλά κι εγώ είπα  στην αμυντική μας βιομηχανία, '560 χλμ δεν είναι αρκετά. Θα το φτάσετε στα 1.000 χλμ'.

Φτιάξτο κι εσύ. Φτιάξτο κι εσύ, να έχεις κι εσύ. Αυτό είναι το βήμα που κάναμε εμείς. Γιατί τους ενοχλεί αυτό; Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτούς και νομικά και αλλά και στο πεδίο».