Μενού
margaritis-shoinas
Μαργαρίτης Σχοινάς | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με αφορμή την πρώτη «μαύρη» επέτειο ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής βρέθηκε καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θεωρείτε ότι η επίθεση αυτή της Ρωσίας τελικά έχει αποδυναμώσει ή έχει ισχυροποιήσει την Ευρώπη με τον τρόπο που η ίδια έχει σταθεί απέναντι στη Ρωσία;» ρωτήθηκε από τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο κ. Σχοινάς.

«Σ’ αυτή τη σημερινή θλιβερή επέτειο. Εγώ βλέπω δύο ασφαλή συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι ο αμυνόμενος, η Ουκρανία με τον περήφανο αγώνα τους ένα χρόνο τώρα, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το θαυμασμό όλου του πλανήτη. Μάχονται για τις δικές μας αρχές και αξίες. Θέλουν να ζήσουν όπως ζούμε εμείς και τους αξίζει θαυμασμός γι’ αυτό που κατάφεραν. Και το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή τη χρονιά, σε αυτούς τους δώδεκα μήνες, η ενότητα της Ευρώπης και της Δύσης ήταν αρραγής, «τσιμεντωμένη» θα έλεγα. Είμαι πολλά χρόνια στους μαιάνδρους της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν θυμάμαι ένα θέμα για το οποίο να υπάρχει τέτοιος βαθμός απόλυτης σύμπνοιας και ενότητας στη στήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

«Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδέχεται στους κόλπους της την Ουκρανία;» ρωτήθηκε στην συνέχεια. «Η Ουκρανία έχει ήδη από τον Ιούνιο ανακηρυχθεί με απόφαση της Κομισιόν σε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Δηλαδή το πρώτο σημαντικό βήμα έχει γίνει και νομίζω ότι με τον περήφανο αγώνα τους οι Ουκρανοί έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους στην Ευρώπη, έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να είναι μέλη της οικογένειας», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Αυτό θα είναι ευλογία για την Ευρώπη. Μια μεγάλη χώρα, ο σιτοβολώνας της Ηπείρου, 40 εκατομμύρια καταρτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι κοντά μας, σκέφτονται όπως εμείς, οι οποίοι παράγουν πολλές πρώτες ύλες και θέλουν να ζήσουν μαζί μας. Θα είναι ένα όπλο για την Ευρώπη. Βλέπω λοιπόν την Ουκρανία ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι θα είναι αυτό που «win win», κέρδος και για τις δύο πλευρές» απάντησε ο κ. Σχοινάς.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων Απόστολος Μαγγηριάδης έφερε στο «τραπέζι« της συζήτησης το παράδειγμα των Δυτικών Βακαλίων, που είχε γίνει το πρώτο βήμα για την ένταξή τους αλλά η διαδικασία είχε κολλήσει. Ο κ. Σχοινάς απάντησε: «Στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι αλήθεια ότι είχαμε δώσει αυτό το πρώτο βήμα της ιδιότητας της προενταξιακής, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι στα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξαν και οπισθοδρομήσεις. Υπήρξαν και λάθος αποφάσεις. Υπήρξαν χρονίζοντα προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν».

«Στο πεδίο της ενέργειας, θεωρείτε πως η Ευρώπη έχει καταφέρει να βρει απαντήσεις απεξάρτησης από το φυσικό αέριο; Έχουμε μπροστά μας βιώσιμες λύσεις;» ρωτήθηκε ο κ. Σχοινάς στην συνέχεια και η απάντησή του ήταν η εξής: «Ας θυμηθούμε λίγο τι ακούγαμε από τους γνωστούς καταστροφολόγους και προφήτες του κακού γι’ αυτόν το χειμώνα τον τωρινό. Μας λέγανε ότι η Ευρώπη θα σκοτεινιάσει, ότι οι Ευρωπαίοι θα κρυώνουμε, θα παγώσουμε. Όπως βλέπετε, όλα αυτά δε συνέβησαν. Χτίσαμε μια ευρωπαϊκή επάρκεια και αυτονομία στην ενέργεια με ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων. Βρήκαμε εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας. Κατεβάσαμε την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές της ορυκτής ενέργειας από το 45% στο 10%. Διαπραγματευτήκαμε νέα συμβόλαια, κατεβάσαμε τη ζήτηση και βάλαμε και τα πλαφόν. Όλα αυτά φέρανε τις τιμές σε προπολεμικά επίπεδα και νομίζω ότι αν αυτός ο δρόμος της ευρωπαϊκής ενότητας, που με τόσο επιτυχία πήραμε αυτό το χειμώνα, συνεχιστεί, δεν θα έχουμε πρόβλημα και τον επόμενο χειμώνα. Αλλά απαιτείται προσπάθεια, συντονισμός και ενότητα».

«Στο πεδίο της Ουκρανίας, θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης ή ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα αδιέξοδο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και των υπολοίπων δυνάμεων της Δύσης;» ήταν η επόμενη ερώτηση.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν προκύπτει από πουθενά μια διέξοδος προς μια ειρηνική διευθέτηση και αυτό είναι θλιβερό», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Εδώ στις Βρυξέλλες κανένας δεν θέλει να γιορτάσουμε και δεύτερη επέτειο σαν τη σημερινή. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει μια προοπτική επίλυσης, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δικαιώνει την αυθαιρεσία του επιτιθέμενου. Πρέπει να δικαιώνει την επιτυχία του αμυνόμενου και σε καμία περίπτωση όποια διευθέτηση δεν πρέπει να γίνει στην πλάτη της Ουκρανίας. Μόλις αυτές οι παράμετροι αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σε μια ευρύτερη συμφωνία – την οποία εγώ βλέπω σε επίπεδο ΟΗΕ, όχι μόνο ευρωατλαντικό – τότε νομίζω ότι θα δούμε το φως στο τούνελ. Δεν είμαστε όμως ακόμα σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς.

Θεωρεί αξιόπιστη την την εμπλοκή της Κίνας; «Οι σημερινές εξελίξεις ήταν λίγο νεφελώδεις. Σίγουρα υπήρξε ένα μήνυμα από την Κίνα σε ανώτατο επίπεδο, ένα μήνυμα με περιεχόμενο όχι απλώς φιλολογικό, ούτε καν καλολογικό, αλλά ακόμα και τη στιγμή αυτή που μιλάμε περίπου 10, 12 ώρες από τη στιγμή που αυτό το μήνυμα διατυπώθηκε από την κινεζική ηγεσία, κανένας δεν έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο της επιχειρησιακής υλοποίησης αυτής της δέσμης ιδεών. Εγώ προσωπικά και άλλοι εδώ, δεν θα βλέπαμε με καθόλου κακό μάτι την εμπλοκή της Κίνας σε μια διευθέτηση – έτσι όπως τη λέμε συνολική – αλλά πρέπει να είναι έντιμη. Πρέπει να είναι επιχειρησιακή και επαναλαμβάνω, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει εις βάρος της Ουκρανίας».

«Το πρωί βρεθήκατε στην Αθήνα. Τελείωσε η διάσκεψη για το προσφυγικό. Συζητήσατε το θέμα της ροής των νέων προσφύγων από την Τουρκία και τη Συρία, μετά τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν τις χώρες; Θεωρείτε ότι υπάρχει τέτοιος υπαρκτός κίνδυνος;» ρωτήθηκε στην συνέχεια. «Δεν έχουμε στοιχεία που να μας επιβεβαιώνουν επικείμενες αυξήσεις μεταναστευτικών ροών ως συνέπεια των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία. Παρακολουθούμε την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν οι πληγέντες θα αποφασίσουν να κινηθούν ή θα προσπαθήσουν να ξανακάνουν τη ζωή τους εκεί που ήταν τα σπίτια τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτοματισμός σε αυτές τις ροές, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί και έχουμε και την τεχνογνωσία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις σε βάση τις κρίσεις που ζήσαμε στο παρελθόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντοπρόερδος της Κομισιόν.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA