Μενού
gerapetritis-syn-typou
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υφίσταται ένα τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Έπρεπε ο σταθμάρχης να κάνει αυτόματη χάραξη. Είναι τοπικό, ποτέ δεν μίλησαν για ένα καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Όταν θα καλυφθούν όλοι οι σταθμοί θα υπάρχει το υπερκέντρο. Αυτό στη Λάρισα κάνει την αυτόματη χάραξη» είπε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις μεταφορές, κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο το οποίο υποστηρίζει ότι αποδεικνύει πως την ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη τα δρομολόγια έγιναν με αυτόματη χάραξη. 

Στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης στη Βουλή, καταδεικνύεται πως πριν αναλάβει ο κατηγορούμενος για το δυστύχημα στα Τέμπη σταθμάρχης, τα δρομολόγια είχαν γίνει με αυτόματη χάραξη και πως επιπλέον υπήρξε και δοκιμαστικό δρομολόγιο που έγινε 1 η ώρα τα ξημερώματα με αυτόματη χάραξη, μετά το δυστύχημα. Το έγγραφο σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αποδεικνύει ότι το κέντρο της Λάρισας και η αυτόματη χάραξη λειτουργούσαν πλήρως.

eggrafo
eggrafo

«Όποτε θέλετε να πάμε μαζί να δούμε αν λειτουργεί ή όχι η τοπική τηλεδιοίκησης. Αν λειτουργεί θα πω μια συγγνώμη, αν όχι θέλω να ακούσω μια συγγνώμη. Μέχρι 22.12 συντελέστηκαν αυτόματες χαράξεις, έγινε δυστυχώς χειροκίνητα στην επίμαχη αμαξοστοιχία. Στη συνέχεια, 2 ώρες μετά, έγινε δοκιμαστική λειτουργία και λειτουργούσε» είπε επίσης στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Καραμανλής: Λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Επίσης και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής υποστήριξε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε το βράδυ της σύγκρουσης του Intercity 62 με την εμπορική αμαξοστοιχία. «Τον Νοέμβριο του 2022 παραδόθηκε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, θα καταθέσω το έγγραφο διοικητικής παραλαβής. Από έγγραφο του ΟΣΕ προκύπτει πως οι σταθμάρχες υποχρεωτικά πρέπει να χαράσσουν υποχρεωτικά τη διαδρομή στον πίνακα τηλεδιοίκησης. Ολη η Ελλάδα προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε εκείνη τη νύχτα.  Αναφέρουν ότι στον σταθμό Λάρισας δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Η Λάρισα έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, είναι εγκατεστημένο και χρησιμοποιήθηκε ως τις 22:12 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και κατέθεσε στα πρακτικά βάρδιες στις οποίες υπήρχε ένα σταθμάρχης από το 2016.