Μενού
kuriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | @Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Με πρόταση μετατόπισης της ουσιαστικής συζήτησης για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, ώστε αυτή να μην εξαντλείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών, προσέρχεται σήμερα και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, όπου αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα ότι «η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί» καθώς είναι αντιπαραγωγική. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τον συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καμία εκ των οποίων και πολύ περισσότερο η Ελλάδα δε βρίσκονται στην κατάσταση της περιόδου της κρίσης χρέους και εκτιμάται ότι γα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι αναγκαία η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει όμως ότι «οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν» τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Ο ίδιος θα ξορκίσει την επιστροφή στους κανόνες λιτότητας, προτάσσοντας μία συζήτηση με οικονομικά δεδομένα και όχι στη βάση εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών ή με στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Η συζήτηση αυτή προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενόψει του προγραμματισμένου για αύριο Eurosummit, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, όπου θα γίνει ανασκόπηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και θα τεθούν επί τάπητος τόσο η οικονομική διακυβέρνηση όσο και ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών.

Αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας, που συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των 27 ηγετών της Ε.Ε, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές, ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά - Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετικό non paper στα κράτη μέλη.

Στο πεδίο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Ευρώπης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής απάντησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες εκφράζεται ανησυχία μαζικής μετακίνησης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά την παροχή ελκυστικότατων κινήτρων από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως αναμένεται να τονίσει ότι η απάντηση δεν είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν οι ισχυρές χώρες και θα προκρίνει μία λύση βασισμένη στα πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στην  προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απ’ όπου θεωρείται πολύ πιθανό να εκπέμψει και μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας, μετά την επισημοποίηση της πρόθεσής του για κάλπες το Μάιο και με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα μεταβεί αμέσως μετά θα είναι το τελευταίο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.