Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ένταση μπαίνει στην προεκλογική αντιπαράθεση η μεταναστευτική πολιτική με φόντο τον φράχτη στον Έβρο, που άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Αφορμή; Η στήριξη τροπολογίας για το «μπλόκο» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τέτοιων έργων από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, που έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να συγκρίνει τις τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα που ταλαιπώρησε τη χώρα μας κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το θέμα έχει ενταχθεί δυναμικά το τελευταίο 48ωρο στον πολιτικό διάλογο, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο σκοπεύει να το κρατήσει ψηλά στην ατζέντα, καθώς θεωρεί ότι αναδεικνύει με τον πλέον καθαρό τρόπο τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ αν ποτέ επανερχόταν στην εξουσία να επαναφέρει και τη χώρα στο status της περιόδου 2015-2019 όταν το 75% των ροών προς την Ευρώπη περνούσε από την Ελλάδα και η χώρα δυσφημούνταν όπως σχολιάζεται διεθνώς για τη Μόρια και την Ειδομένη.

Σήμερα άλλωστε ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Έβρο για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα σε συνδυασμό με την ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Από την ακριτική περιοχή, που αποτελεί και μία από τις τρεις εκλογικές περιοχές στα ψηφοδέλτια των οποίων θα ηγηθεί προσωπικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ότι είναι έτοιμος και αποφασισμένος να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας που συνιστούν και σύνορα της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας το φράχτη «με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα» όπως διαμήνυσε και χθες από τον Γέρακα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα προσφέρεται και για την καλύτερη αποκωδικοποίηση του κεντρικού εκλογικού διλήμματος που θέτει μετ’ επιτάσεως ο Πρωθυπουργούς «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», αφού η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού καταδεικνύει το χάσμα αντιλήψεων που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ για το καλό της χώρας.

«Εμείς θεωρούμε το φράχτη στον Έβρο αποτελεσματικό εργαλείο φύλαξης των χερσαίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και ασκούμε μία πολιτική αυστηρή αλλά δίκαιη και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να γκρεμιστεί και επιδιώκουν την επιστροφή στις ημέρες χάους, όταν ο κοινωνικός ιστός των τοπικών κοινωνιών διαλυόταν από τις χιλιάδες καθημερινές ροές και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες θυμίζουν τις αλήστου μνήμης αναφορές για μετανάστες που «λιάζονται». «Η Ελλάδα της Μόριας, που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θαλάσσια σύνορα και είχε ανοιχτά σύνορα στη στεριά, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου θεωρούν ότι η τακτική «υπονόμευσης της χώρας» του κ. Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε συνιστά προσωπική στρατηγική αλλά κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου, τα στελέχη της οποίας  - όπως λένε -  έχουν δυσφημήσει επανειλημμένα τη χώρα με fake news για push backs στη θάλασσα. Επισημαίνουν, δε, ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξυπηρέτησε με τη στάση του τις χώρες της Ε.Ε. που εναντιώνονται στη χρηματοδότηση των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα για έργα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, αναγκάζοντας αυτές τις χώρες να επιβαρύνουν τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, σε μια στιγμή που η χώρα μας μετά από κοπιώδη προσπάθεια είχε καταφέρει να πείσει την Ε.Ε. για τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

«Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Γέρακα, για να υπογραμμίσει τον κίνδυνο απώλειας των κεκτημένων για τη χώρα από μία λάθος επιλογή στην κάλπη, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν ποια πολιτική δύναμη φύλαξε τα σύνορα της χώρας και ποια εναντιώθηκε στη θωράκισή τους. Το συγκεκριμένο μήνυμα θα μπορέσει να στείλει ακόμα πιο ξεκάθαρα σήμερα από τον Έβρο ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ την απόπειρα πολιορκίας του Έβρου το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της μαζικής εισβολής μεταναστών στη χώρα μας. Στη «φαρέτρα» του θα έχει και τα αριθμητικά στοιχεία για 874.735 ροές το 2015 στη χώρα μας έναντι 72.422 το 2019, αλλά και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου και το αποδεδειγμένο ψέμα για τη δήθεν νεκρή μικρή Μαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.