Μενού
mitsotakis-fraktis-ebros
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον φράκτη του Εβρου | Ελλ. Κυβέρνηση
  • Α-
  • Α+

«Η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μία εθνική εξαίρεση, πολύ περισσότερο όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για δήθεν επεισόδια που έγιναν κατά κάποιους εδώ στον Εβρο αλλά απεδείχθησαν όλα ψέματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του φράχτη, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της επέκτασής του.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας μιλώντας για την αποκλιμάκωση πως «είμαστε προσήνεις αλλά δεν είμαστε αφελείς. Χαιρετίζουμε αλλά δεν επαναπαυόμαστε». Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, θυμίζοντας ότι τρία χρόνια πριν στην ίδια περιοχή που σήμερα γίνεται η εκδήλωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιδίωκαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος- κυρίως στις Καστανιές η περιοχή είχε μετατραπεί σχεδόν σε περίο μάχης. Αυτό που ζήσαμε, είπε ο κ.Μητσοτάκης, ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεκινούσε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αυτή τη μάχη την κέρδισε, ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση κάλεσε όλη την ηγεσία της Ευρώπης, και τότε στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορά μας έγιναν και σύνορα της Ευρώπης. 

Εκανα αυτή την εισαγωγή για να το τονίσω τη συνέχεια και τη συνέπεια μιας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής, δίκαιης και αποτελεσματικής που μπορεί και θέλει και θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σώζοντας παράλληλα αθώους στο Αιγαίο. Το νέο τμήμα του τεχνητού εμποδίου του Εβρου, θα προσθέσει 35 ακόμη χλμ από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά. Οι συνοριοφύλακες θα αυξηθούν κατά 250, ενώ ο φράχτης θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα.

mitsotakis-fraktis-ebros5
Ελλ. Κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τροπολογία Παπαδημούλη για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την ΕΕ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να αναρωτήσω τον κ. Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε κι όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπληταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα. Η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε.

Εκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική και τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και μίλησε για οργανωμένη μετανάστευση, που θα γίνεται νόμιμα, ελεγχόμενα και υπό όρους. «Οχι ανεξέλεγκτα, αυτή είναι η διαφορά μας με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε και ευχαρίστηκε τους άνδρες και τις γυναίκες της συνοριοφυλακής, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων, που κρατούν την πατρίδα μας ασφαλή και την κοινωνία έτοιμη να συνεχίσει στο δρόμο της ευημερίας. Όλα αυτά είπε, απορρίπτουν μια σειρά από ηττοπαθείς ισχυρισμούς ότι ο τόπος δεν θα αλλάξει. Αυτό που έγινε εδώ, διδάσκει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάξει, να γίνεται καλύτερη, να βαδίζει στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά τον πατριωτισμό της ευθύνης. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τα λόγια του Μισέλ Φουσέ: Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη, αλλά ένας θεσμός που εγκαθιστά δομές. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος χωρίς σύνορα». Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει, είπε ο κ. Μητσοτάκης ευχόμενος να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο. 

mitsotakis-fraktis-ebros2
Ελλ. Κυβέρνηση

Θεοδωρικάκος: «Στόχος η πλήρης κάλυψη σε όλο το μήκος του ποταμού»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή. Υπογράφεται η επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Κάνουμε αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, είπε, ό,τι απαιτεί και η Ευρώπη. Ο στόχος μας με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι η πλήρης κάλυψη σε όλο το μήκος του ποταμού, με φυσικό εμπόδιο. Ακολούθως, ο κ.Θεοδωρικάκος, περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και καλύπτεται πλήρως από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και στα εμπόδια χρηματοδότησης από την ΕΕ που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση. Φυλάξαμε, είπε, με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και αντιμετωπίσαμε και τους αιτούντες άσυλο εντός της χώρας, διεθνοποιήσαμε την κρίση. Σήμερα προχωράμε στην επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA