Μενού
mitsotakis-tsipras
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε πεδίο σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, από τη μία, και ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχει μετατραπεί η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ενώ στην κουβέντα μπήκε ξανά έντονα και η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Άκη Σκέρτσου, ρωτά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα «πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με νέο πλαίσιο εποπτείας και αναβολή επ’ αόριστον της επενδυτικής βαθμίδας». Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να εστιάσει στις φοροαπαλλαγές για την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούοντας τις επιθέσεις της ΝΔ για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις εν γένει, που προκαλεί συνειρμούς στους πολίτες για αυξήσεις σε φορολογία και εισφορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από τη Δυτική Αττική, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κοστολόγηση των προγραμμάτων τους.  «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε  τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά. Μην αρνηθείτε τον διάλογο, τη συζήτηση στα ΜΜΕ, μην γυρνάτε από πλατεία σε πλατεία θεωρώντας δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού με έπαρση και αλαζονεία δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίπαλος. Αντίπαλος σας είναι το πρόγραμμά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ο Άκης Σκέρτσος ο οποίος ανέφερε πως «χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του - πέρα από το οικονομικό του επιτελείο - και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιονδήποτε αρμόδιο κρατικό φορέα επιθυμεί. Παρακαλούμε συνεπώς τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Λίγο αργότερα, ο πόλεμος ανακοινώσεων, συνεχίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να απάνταει πως μόλις ο Αλέξης Τσίπρας «συμφώνησε στην από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Μητσοτάκης με υπεκφυγές τελικά το αρνήθηκε. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει κοστολογηθεί γιατί έχει συμπεριληφθεί ως τέτοιο στο Μεσοπρόθεσμο. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε αυτό έχει συμπεριληφθεί μόνο ένα από τα προαναγγελθέντα μέτρα, οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Τώρα επιβεβαιώνεται γιατί επί μία ολόκληρη εβδομάδα έλεγαν ψέματα πως έχουν δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία από το ΓΛΚ, γιατί ήθελαν να κρύψουν το ευχολόγιο της ΝΔ».

Η ανακοίνωση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας που απάντησε σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως  «Όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια. Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε το δελτίο τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» για να καταλήξει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. Ευρώ;».

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει από καιρό αποδεχτεί να γίνει κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων με τη διαφορά πως ζητά αυτή εξιολόγηση να γίνει από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και όχι από κάποιον διεθνή ανεξάρτητο οίκο (όπως ζητά η ΝΔ) ή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ).

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.