Μενού
psifodeltia
Ψηφοδέλτια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Φωτιά» έχουν πάρει ξανά τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση σε όσους «δεν θέλουν ανεξέλεγκτη ηγεμονία Μητσοτάκη».

Ο διπλός στόχος με φόντο την κάλπη

όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το αποτύπωμά της προεκλογικής της ατζέντας και έχει ευθεία αναφορά πλέον όλο αυτό το πρόγραμμα, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο, στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνεχίσει τον κύκλο των περιοδειών του σε Αττική και Περιφέρεια και αναδεικνύει το προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της οδού Πειραιώς.

Η Νέα Δημοκρατία διευρύνει και τη «βεντάλια» του κοινού στο οποίο απευθύνεται με διπλό στόχο:

  • τη θωράκιση του εκλογικού βατήρα της 21ης Μαΐου και
  • το περαιτέρω άνοιγμα σε κοινά, προκειμένου αυτό να ξεκλειδώσει και την ισχυρή αυτοδυναμία που ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες.

Σε χρόνο παράλληλο, μαζί με τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται σε εξέλιξη και οι περιοδείες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 68 κλιμάκια θα βρεθούν μέχρι το ορόσημο της 25ης Ιουνίου σε 140 περιοχές και ήδη «έχουν κυκλωθεί» περισσότερα από 500 χωριά και πόλεις.

Μαζί επίσης με το θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα της χώρας, μαζί με την προβολή του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εστιάζουν στη συμμετοχή στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «η ψήφος δεν μεταφέρεται».

Ο κίνδυνος συνεπώς είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός και πάνω εκεί θα πατήσει όλη η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον ένα σημαντικό κομμάτι της, προκειμένου οι πολίτες να φτάσουν στις επερχόμενες εκλογές και να επαναβεβαιώσουν εκεί τον δρόμο που άνοιξαν, όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, την 21η Μαΐου. Η συμμετοχή λοιπόν είναι το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η αντεπίθεση και ο τριπλός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην ανασύνταξη των δυνάμεων και στην ισχυροποίηση του προγράμματος τους, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στα εργασιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Εύβοια παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στην πρώτη κάλπη.

Στην αντεπίθεση περνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέχρι την κάλπη θέτει στο επίκεντρο της ατζέντα της, τα εργασιακά, την ακρίβεια, και την αποτροπή των σχεδίων για «τη λεηλασία του εισοδήματος». Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμηνύουν αποτελεί «ψήφο δημοκρατικής κινητοποίησης».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο στόχος, σε αυτές τις συνθήκες είναι τριπλός:

  • η ανατροπή των δυσμενών συσχετισμών
  • η ισχυροποίηση της δική τους πρότασης, όπως λένε που «θα υπερασπίζεται την πλειονότητα της κοινωνίας, μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται για τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς, και τις νέες θυσίες που θα κληθούν να κάνουν οι εργαζόμενοι
  • η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού αντίβαρου στη δράση μιας «παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς».

Το Σάββατο (3/6) από την Εύβοια ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «όσοι δεν θέλουν ανεξέλεγκτη ηγεμονία Μητσοτάκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ». Κάνοντας αυτοκριτική ανέφερε: «Εμείς ευθυνόμαστε αν δεν πείσαμε τους πολίτες, όχι οι πολίτες. Ευθύνη μας είναι όχι να καθόμαστε και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά να μιλήσουμε στους πολίτες».

Στις τοποθετήσεις του, με εμφατικό τρόπο ο Α. Τσίπρας σημειώνει, ότι «κι άλλες φορές είχαν ξεγραμμένο τον λαό μας και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζανε όμως χωρίς τον ξενοδόχο». Περιέγραψε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του κόμματος του με τη φράση: «Επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.